Otvorene prijave za Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH

08.11.2019. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Otvorene prijave za Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH

Osigurajte svoje mjesto i prijavite se na događaje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH bez plaćanja kotizacije

Otvorene su prijave za učešće na različitim događajima tokom Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH koju po prvi put organizuje revizorsko konsultantska kompanija Deloitte zajedno sa brojnim partnerima, a koja će se održati u Sarajevu u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine.

Međunarodna inicijativa Sedmice podizanja svijesti o prevarama obilježava se širom svijeta u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine. Ove godine, po prvi put, ova inicijativa će biti obilježena i u Bosni i Hercegovini kroz održavanje niza događaja čiji je cilj otvaranje dijaloga na temu izloženosti finansijskom kriminalu, prevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.

Cjelokupna manifestacija bit će održana pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, a partneri i organizatori događaja uz Deloitte BiH, su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), EU Ured, Fondacija INFOHOUSE, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), Udruženje Arbitri.

Centralna konferencija, na kojoj su svoje prisustvo i učešće potvrdili Eric Nelson, Ambasador SAD u BiH; Johanna Strömquist, Ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH; Ruth Wiseman, Zamjenica Ambasadora Velike Britanije u BiH; Kathleen Kavalec, Šefica Misije OSCE-a u BiH i drugi eminentni govornici, će se održati 18. novembra.

Panel diskusije pod nazivom “Unapređenje investicijske klime kroz suzbijanje korupcije i prevare" i "Globalni trendovi i iskustva u borbi protiv korupcije” okupit će predstavnike međunarodnih organizacija i kompanija u BiH, kao i govornike iz regije i svijeta.

Tog dana će biti predstavljeni rezultati ankete “Percepcija studenata o prevari i korupciji u BiH”, te će se i proglasiti pobjednik studentskog takmičenja "Reci NE prevari i korupciji svojim Instagram profilom!".

Program drugog dana sedmice okupit će eksperte iz oblasti cyber sigurnosti i kriminala, prevara u javnim nabavkama i zaštite zviždača. Posebna pažnja u toku Sedmice podizanja svijesti o prevarama je posvećena mladim ljudima, te će se u srijedu, 20. novembra održati "Financial Crime Academy" za studente gdje će oni moći poslušatipredavanja i iskustva iz prakse, kao i dobiti certifikat o završetku akademije.Ured Evropske Unije će u sklopu ove inicijative, u četvrtak 21. novembra, održati panel diskusiju uz učešće EU IPA strčnjaka na temu izazova reforme vladavine prava u BiH.

Posljednji dan u sedmici, 22. novembar obilježit će panel diskusija na temu "Prevara i korupcija u arbitražnom postupku", kao i webinar "Razlika između umanjenja porezne obaveze i izbjegavanja poreza i kako umanjiti rizik od pogrešne klasifikacije."

Detaljnu agendu možete pogledati ovdje, a prijaviti se na sve događaje bez plaćanja kotizacije možete putem registracijskog formulara dostupnog na ovom linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave