Panel diskusija "Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji"

07.11.2015. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Panel diskusija 'Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji'

Panel diskusija je jedna u nizu aktivnosti u okviru javne kampanje koju su u martu ove godine pokrenuli udruženje Wirtschaftsverein BiH i AHK BiH sa partnerima.

"Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji" tema je panel diskusije koju Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) i udruženje Wirtschaftsverein BiH organiziraju u ponedjeljak, 9. novembra 2015. godine, u sarajevskom hotelu Radon Plaza.

Učesnici panel diskusije su bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, ambasador SR Njemačke u BiH, dr. Christian Hellbach, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, te generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj koji je ujedno i predsjednik Vijeća stranih investitora, Branimir Muidža.

Nakon uvodnih govora, panelisti će, između ostalog, razgovarati o tome da li je BiH spremna za EU, i ako nije, šta se mora promijeniti, kako se privatni sektor može uključiti u proces približavanja EU, da li je bh. privreda konkurentna i da li ima potencijal da to bude. Pritom će se pokušati povući paralele sa iskustvom susjedne Hrvatske koja je kao najmlađi član evropske porodice, ne tako davno, ispunila uvjete ulaska u EU i suočila se s brojnim izazovima.

Panel diskusija je jedna u nizu aktivnosti u okviru javne kampanje koju su u martu ove godine pokrenuli udruženje Wirtschaftsverein BiH i AHK BiH sa partnerima, s namjerom da se skrene pažnja na privatni privredni sektor u BiH i izazove s kojima se on susreće, te da se pozove na sprovođenje neophodnih ekonomskih reformi koje su neminovne u procesu EU integracija.

Pokrovitelji i partneri ovog događaja su Ambasada SR Njemačke u BiH i Fondacija Konrad Adenauer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave