Panel-diskusija Filantropija i društvo: Investicija u budućnost

17.11.2016. 16:15 / Izvor: Akta.ba
Panel-diskusija Filantropija i društvo: Investicija u budućnost

Transparentnost organizacija civilnog društva sve je više u fokusu javnosti kao način za izgradju međusektorskog povjerenja.

Fondacija Mozaik, u saradnji sa regionalnom mrežom SIGN vas poziva na panel-diskusiju pod nazivom Filantropija i društvo: investicija u budućnost, koja će se održati u Sarajevu 18.11.2016. godine u 12.00 u Hotelu Hills na Ilidži.

Prema istraživanju koje su proveli u 2013. godini  građani i građanke i kompanije se slažu da iako veliki broj ljudi i kompanija ulaže u društvo kroz donacije, ipak ne postoji dovoljno izgrađen običaj davanja za opšte dobro. Razlozi za to su teška ekonomska situacija i nedostatak odgovarajućih incijativa organizacija civilnog društva, ali i nepovoljna zakonska regulativa.

Transparentnost organizacija civilnog društva sve je više u fokusu javnosti kao način za izgradju međusektorskog povjerenja, stoga smo u saradnji sa ekspretima i regionalnim partnerskim organizacijama kreirali Standarde za prikupljanje sredstava. Na panel-diskusijama bit će predstavljeni Standardi za prikupljanje sredstava namijenjeni svim organizacijama civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Na ovim panel-diskusijama Fondacija Mozaik predstavit će i Priručnik za primjenu standarda za prikupljanje sredstava koji će pomoći organizacijama da budu transparentnije i tako zadobiju i održe povjerenje svojih donatora i lokalne zajednice.

Osim transparentnosti u radu OCD-a regionalna mreža SIGN provela je i istraživanje o poreskim propisima za kompanije u Republici Srpskoj koje doniraju za dobre projekte u zajednici te terenutno sa ekspertima kreiraju preporuke za unapređenje ovih poreskih propisa.

PREUZMI DOKUMENT:
Agenda.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave