Pčelarstvo: 12. Bee Fest od 10. do 14. septembra

30.08.2014. 09:15 / Izvor: nap.ba
Pčelarstvo: 12. Bee Fest od 10. do 14. septembra

Od 10. do 14. septembra 2014. godine na Trgu oslobođenje Alija Izetbegović bit će održan 12. Internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee Fest na kojem će učestvovati više od 50 izlagača

Od 10. do 14. septembra 2014. godine na Trgu oslobođenje Alija Izetbegović bit će održan 12. Internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee Fest na kojem će učestvovati više od 50 izlagača, kazala je Samira Katica – Arnautović iz Direkcije Sajma za bh. novinsku agenciju Patria.

"Dobar dio pčelara se prijavio, a kakva je godina bila mi smo prezdovoljni. I ove godine imat ćemo med sa svih područja BiH i regiona različitih sorti. Osim toga, za naše izlagače pripremit ćemo savjetovanja i edukativni dio o prevazilaženju prepreka u pčelarstvu", kazala je Katica – Arnautović.

S obzirom da je zima bila blaga, a proljeće i ljeto s puno padavina prinosi su smanjeni u odnosu na nekoliko proteklih godina.

"Zbog takvih vremenskih prilika, pčele su radile skoro tokom cijele godine i bila im je potrebna dohrana, ali kako ističu pčelari kvalitet meda nije izostao", kazala je Katica – Arnautović.

Ona je naglasila da pčelari u ovom periodu godine imaju pune ruke posla na pčelinjacima, a u nekim dijelovima BiH kao što su Glamoč, Drvar, Livno, Kupres vrijesak medi iznad svih očekivanja što je pogodovalo i pčelarima koji preferiraju seleće pčelarstvo.

"Oni koji se ne bave selećim pčelarstvom već se pripremaju za uzimljavanje pčela, obezbjeđuju dovoljno hrane jer nikad se ne zna kakva će zima biti", kaže ona.

Treba podsjetiti da će i na ovom Bee Festu biti dodijeljene nagrade za kvalitet meda, a koji će izabrati posjetioci sa stručnim žirijem. Kako nam je pojašnjeno iz Direkcije Sajma, slučajnim odabirom se uzimaju uzorci koji su šifrirani i takvi se šalju u laboratoriju na analizu.

"Postoji proces koji se zove organoleptika koji pokaže sastav meda, od čega je, odredi miris, okus, primjese ukoliko ih ima i na osnovu toga se odlučuje", kazala je Katica – Arnautović.

Izuzev pčelara, na Sajmu će se predstaviti i proizvođači ljekobilja koji će predstaviti raznoliku paletu proizvoda, piše Patria.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave