Poziv na osnivačku Skupštinu Inženjerske komore FBiH

03.01.2020. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Poziv na osnivačku Skupštinu Inženjerske komore FBiH

Privredna komora FBiH poziva inženjere da 23.01.2020. godine prisustvuju Osnivačkoj skupštini Inženjerske komore FBiH i budu aktivni učesnik u svim aktivnostima koje će voditi Komora.

Privredna/Gospodarska komore FBIH, obavještava inženjere gređevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrabmene tehnologije, i inženjere drugih profila, da će se u četvrtak 23.01.2020. godine sa početkom u 15 h, održati Osnivačka skupština Inženjerske komore FBiH.  Osnivačka skupština će biti održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu u okviru INN&TECH konferencije.

Ideja o formiranju Inženjerske komore postoji već duže vremena, posebno imajući u vidu da je inženjerska struka u BiH, neorganizovana i da poslovi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite opštih i pojedinačnih interesa u obavljanju poslova u inženjerskim djelatnostima, nisu u cjelosti sistemski uređeni i postoje mnogi problemi sa kojima se inženjerska struka susreće.

Da bi se na kvalitetan i uspješan način zastupala inženjerska struka, neophodno je organizovati se kroz instituciju koja ima legalitet i legitimitet zastupanja prema svim nivoima vlasti u BiH. Također, umrežavanje i saradnja na regionalnom nivou i korištenje iskustava i znanja za unapređenje inženjerske struke u BiH, su potrebni kako bi se inženjerska struka u BiH dovela u položaj kakav imaju inženjeri u svijetu.

Imajuću u vidu navedeno, Inženjerska komora FBiH se osniva sa osnovnim ciljevima: -unapređenje rada inženjerske struke, unapređenje statusa inženjerske struke, obezbjeđenje stručnog usavršavanja članova, predlaganje propisa iz oblasti planiranja i gradnje, predlaganje propisa od interesa za inženjersku struku, utvrđivanje visina naknada za obavljanje poslova u inženjerskoj djelatnosti, zastupanje članove Komore u zemlji i inostranstvu, uspostavljanje i razvijanje saradnje sa sličnim asocijacijama u zemlji i inostranstvu, vođenje brige se o etičkim normama ponašanja, staranje o stručnom i odgovornom djelovanju članova, organizovanje stručnih skupova i konferencija, izvještavanje i informisanje, organizovanje Suda časti, medijacija i arbitražno rješavanje sporova, izdavanje časopisa, biltena i stručnih publikacija, vođenje registra članova, obavljanje poslova koje joj država zakonom prenese kao javna ovlaštenja i druge poslove i zadatke od interesa za članove.

Privredna komora FBiH poziva inženjere da 23.01.2020. godine prisustvuju Osnivačkoj skupštini Inženjerske komore FBiH i budu aktivni učesnik u svim aktivnostima koje će voditi Komora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave