Poziv za učešće na događaju "Investicijski dan BiH u Bursi"

18.10.2019. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Poziv za učešće na događaju 'Investicijski dan BiH u Bursi'

Cilj događaja jeste podsticanje povećanja investicija, učvršćivanje već postojeće saradnje između dvije države, kao i proširenje postojeće mreže kontakata i stvaranje novih.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa  Fondacijom BIGMEV i Privredno-industrijskom komorom Burse, organizuje dana 24. oktobra 2019. godine „Investicijski dan BiH u Bursi“.

Na događaju će se u plenarnom dijelu predstaviti atraktivni privredni sektori, poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u BiH za više od stotinu kompanija iz Burse. Poseban fokus će biti stavljen na sektor metalo-prerade i proizvodnje auto-dijelova, turistički sektor, tekstilni sektor te poljoprivredu i proizvodnju hrane. Nakon plenarnog dijela događaja predviđeno je održavanje B2B sastanaka sa kompanijama iz Burse.

Cilj događaja jeste podsticanje povećanja investicija, učvršćivanje već postojeće saradnje između dvije države, kao i proširenje postojeće mreže kontakata i stvaranje novih, odnosno jačanje postojećih relacija između bh i turskih privrednika.

Bursa, nekadašnja prijestonica Otomanske imperije, stara više od 5.000 godina, danas je četvrta po ekonomskoj razvijenosti u Turskoj, sa BDP-om za 4 odsto većim od prosjeka zemlje. Poslije Istanbula, Bursa je najveći turski izvoznik. U njoj je više od 13 industrijskih zona u kojima posluje više od 60 000 kompanija. Četiri glavne industrije su auto, tekstilna, prehrana i proizvodnja mašina. Svaki četvrti automobil u Turskoj je proizveden u Bursi. Više od 5 500 proizvođača svih vrsta tekstila posluje u Bursi. Privredno-industrijska komora Burse okuplja više 35.000 članova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave