Predavanje: "Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija"

04.09.2015. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Predavanje: 'Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija'

U okviru aktivnosti na projektu PACINNO predstavit će se Namik Hrle, svjetski poznatog eksperta iz oblasti upravljanja podacima. Hrle je IBM Fellow, nosilac titule koju ima još samo 95 uposlenika IBM-a.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje predavanje „Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija“ u četvrtak, 10. septembar 2015. godine u 13:00 sati u E-net Centru (Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1, III sprat).

U okviru aktivnosti na projektu PACINNO predstavit će se Namik Hrle, svjetski poznatog eksperta iz oblasti upravljanja podacima. Hrle je IBM Fellow, nosilac titule koju ima još samo 95 uposlenika IBM-a, kompanije koja zapošljava oko 400.000 ljudi. Namik će govoriti o trendovima u IT koji vode trećoj fazi razvoja i koji revolucionarno mijenjaju stvarnost onakvu je poznajemo.

U prezentaciji "Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija" govorit će se o podacima kao novom "prirodnom dobru". Podaci i informacije su oduvijek bili važni, ali metamorfoza u pokretačku snagu gotovo kompletnog spektra industrija i servisa je fenomen trenutnog doba. Svjedoci smo nestajanja poslovnih modela koji su do jučer bili neprikosnoveni u svojoj efikasnosti i raširenosti. Ekonomija podataka (data economy), tržište podataka (data market), fokus na pojedinca (demography of one) su snažno izraženi trendovi koji redefiniraju poslovne procese, načine kreiranja tržišta, plasmana proizvoda i usluga i drugo. Enormni porast broja mobilnih informatičkih uređaja (kao što su smart telefoni), popularnost društvenih mreža i ugradnja informatičke tehnologije u gotovo sve stvari i procese kreira ogromne količine podataka koji su osnova konkurentne prednosti za sve one koji ih mogu i znaju koristiti. IBM investira desetine milijardi dolara u tehnologije kao što su 'cognitive computing' i 'human brain inspired' procesore koji bi trebali podržati tzv. treću IT eru (third era of computing).

Namik Hrle će ponuditi svoj pogled na ove trendove, te prezentirati nove tehnologije koje se razvijaju u IBM-ovim laboratorijima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave