Predsednici ex-Yu berzi i Tirane potpisuju platformu za zajednički rad

26.03.2012. 10:40 / Izvor: Sinteza Invest Group
Predsednici ex-Yu berzi i Tirane potpisuju platformu za zajednički rad

Predsednici uprava osam berzi jugoistočne Evrope potpisaće 27. marta u Sarajevu platformu za zajednički rad. Potpisnice platforme su berze vrednosnih papira iz Banja Luke, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Tirane i Zagreba.

Očekuje se da će platforma poboljšati saradnju berzi i unaprediti pristup finansijama u regiji. Platformu su podržali Veće za regionalnu saradnju i američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) koja je nosilac projekta "Partneri za finansijsku stabilnost".

Glavni ciljevi platforme su približavanje tržišta kapitala u regionu u smislu njihove veće i neposrednije povezanosti, kao i stvaranje ambijenta koji pogoduje akumulaciji kapitala u jugoistočnoj Evropi i većem pristupu domaćih i stranih ulagača pojedinačnim tržištima.

Platforma će omogućiti razmenu iskustava, te podići svest javnosti kao i ukupno znanje građana o finansijskim tržištima. Sporazum će doprineti usklađivanju regulatornih režima kojima se uređuje tržište vrednosnih papira u jugoistočnoj Evropi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave