Prezentacija novog projekta EU za jačanje sistema javnih nabavki u BiH

08.07.2014. 14:29 / Izvor: eKapija.ba
Prezentacija novog projekta EU za jačanje sistema javnih nabavki u BiH

Novi projekt Evropske unije "Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini" bit će predstavljen sutra u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Novi projekt Evropske unije "Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini" bit će predstavljen sutra u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. 

EU finansira ovaj projekat iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 1,371.760 eura. 

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju pravnog okvira javnih nabavki te povećanju njegove učinkovitosti i transparentnosti u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti će dodatno poboljšati upravljanje javnim finansijama u skladu sa evropskim pravilima i u konačnici dodatno povećati povjerenje javnosti. 

Projekat će pružiti podršku provedbi novog Zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen krajem aprila 2014. godine. Novi zakon predviđa pojednostavljenje, transparentnost, te jasnija pravila i propise. Također uvodi najmodernije alate javnih nabavki u skladu s direktivama EU i postavlja temelje budućeg e-sistema javnih nabavki. Dva glavna korisnika projekta su Agencija za javne nabavke i Ured/ Kancelarija za razmatranje žalbi BiH. 

Oko 1.500 pojedinaca uključenih u postupke javnih nabavki u javnim institucijama, kao i u privatnom sektoru, medijima, nevladinim organizacijama i sudstvu će proći kroz obuke o primjeni postupaka javnih nabavki, saopćeno je iz Delegacije EU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave