Najave / DOGAĐAJI

Prezentacija programa Certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem

05.03.2014. 12:07 / Izvor: eKapija.ba

Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine organizira Info dan o BFC programu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, dana 07.03.2014. godine, s početkom u 10:00 sati, u hotelu Bristol u Mostaru.

Ovaj događaj su omogućili Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ), kroz projekt Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga u Jugoistočnoj Europi i Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal) te USAID Sida Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD).

Program Certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekt je uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga (GIZ ORF MMS) proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje potpisan je u septembru/rujnu 2013. godine u Opatiji. Regionalna mreža je zadužena za unapređenje uvjeta za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Mreža svoju misiju ostvaruje uključivanjem lokalnih samouprava u program Certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi (BFC SEE).

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicijskih odluka. U pilot fazi projekta dodijeljeno je prvih osam regionalnih certifikata među kojima i dva certifikata na području Bosne i Hercegovina za općine Sanski Most i Prijedor.

Jedna od članica Regionalne Mreže za povoljno poslovno okruženje je Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije BiH. Sporazum o uspostavljanju ove mreže je potpisan u Mostaru u junu/lipnju 2013. godine. Mreža je uspostavljena u cilju stvaranja i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja na razini lokalnih samouprava u Federaciji Bosne i Hercegovine, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava s povoljnim poslovnim okruženjem, te održavanja kvaliteta postignutih standarda u certificiranim lokalnim samoupravama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave