Najave / DOGAĐAJI

Prezentacija projekta GRAS for EKO future autora Belmina Selimbegovića

Projekat je baziran na ideji iskoristivosti sunčeve energije sa tzv. solarnim panelima.

22.02.2017. 12:25 / Izvor: Akta.ba

U petak, 24. februara, bit će održana prezentacija projekta "GRAS for EKO future", autora Belmina Selimbegovića, koji je podržala Općina Stari Grad Sarajevo. Projekat "GRAS for EKO future" ima za cilj uvođenje EKO proizvodnje električne energije unutar preduzeća GRAS.

Projekat je baziran na ideji iskoristivosti sunčeve energije sa tzv. solarnim panelima.

Krajnji cilj projekta, nakon postavljanja solarnih panela, bio bi osigurati određene godišnje prihode koji će služiti kao otplata već postojećeg duga KJKP GRAS, što bi u konačnici moglo rezultirati izlaskom iz dugova navedenog preduzeća.

Proračun isplativosti projekta, te njegova ekonomska stabilnost su premašili „srednja“ očekivanja (proračune sa srednjim parametrima) za 12 puta.

U slučaju implementacije projekta "GRAS for EKO future" Sarajevo bi postalo prva svjetska metropola sa ovakvim konceptom, te najveća „gradska“ solarna elektrana veličine 35 000 m2 (centar grada), po čemu bi BiH pretekla i Francusku.

Autor projekta je Belmin Selimbegović, po struci inžinjer automatike i elektronike, te član Upravnog odbora Asocijacije inovatora BiH, ternutno zaposlen kao HR manager assistant na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Selimbegović je inače vasnik jednog patenta i više inovacija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave