Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Prezentacija projekta "Informativna kampanja o Evropskoj uniji (EU) na lokalnom nivou" - 30.07.2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

27.07.2009. 11:04 / Izvor: eKapija.ba

U prostorijama E-Net Centra, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, 30. jula 2009. godine će se održati konferencija na kojoj će biti prezentiran rad na pilot projektu "Informativna kampanja o Evropskoj uniji (EU) na lokalnom nivou", a koji je osmislila i finansijski podržala Holandska organizacija za razvoj SNV.

Ovom prilikom bit će održana i dodjela certifikata učesnicima iz osam općina Bosne i Hercegovine, u kojima je implementiran projekat, te održane radionice u skladu sa pomenutom temom. Konačan cilj je da obučeno osoblje nastavi rad usklađivanja svoje općine sa pravilima Evropske unije.

Riječ je o pilot projektu koji za cilj ima povećanje znanja i razumijevanja kod lokalnih vlasti u vezi sa implikacijama EU zakona i propisa. Predstavnicima općina je kroz 20 modula predstavljen predpristupni proces, razmatrane su trenutne aktivnosti i obaveze naše zemlje prema EU, a date su i informacije o državnim i međunarodnim institucijama, te vladinim i nevladinim organizacijama koje su relevantne za lokalnu vlast i bave se pitanjima Evropske unije u BiH.

Učesnici su upoznati sa jedinstvenim pravnim sistemom EU, Acquis Communautaire, kao i glavnim principima prava zajednice. Stručnjaci SNV-a su obrazložili i sve prednosti i prepreke članstva, te prenijeli iskustva drugih zemalja koje su nedavno pristupile EU.

Ovaj projekt je nastavak saradnje sa Direkcijom za evropske integracije i Savezima općina i gradova FBiH i RS koja se odnosi na proces "lokalizacije Evropske unije", navodi se u saopćenju.

Konferenciji će prisustvovati načelnici općina Bosanski Petrovac, Kakanj, Fojnica, Travnik, Kiseljak, Mrkonjić Grad, Šipovo i Pale, dok će se novinarima obratiti predstavnici SNV-a i učesnici projekta. Na press konferenciji, za sve izjave na raspolaganju će biti i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH i RS, te Direkcije za evropske integracije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave