Prezentacija: "Refundacija PDV-a iz inostranstva za bh. kompanije" 23. aprila u Sarajevu

17.04.2012. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Prezentacija: 'Refundacija PDV-a iz inostranstva za bh. kompanije' 23. aprila u Sarajevu

Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u suradnji sa kompanijom IMO JUNIOR d.o.o. 23.04.2012. godine organizira prezentaciju na temu "Refundacija PDV-a iz inostranstva za bh. kompanije".

Firma IMO JUNIOR d.o.o. je ekskluzivni zastupnik švajcarske firme CASH BACK koja se preko 25 godina bavi isključivo refundacijom PDV-a za pravna lica i ima svoje kancelarije u preko 30 država Evrope, Amerike i svijeta. Firma je specijalizirana za usluge refundacije (povrata) PDV-a za firme iz BiH na ime troškova usluga učinjenih u inostranstvu.

Inače, u najvećem broju država refundacija PDV-a se vrši na principu reciprociteta između dvije države koje primjenjuju sistem PDV-a. S obzirom da se u Bosni i Hercegovini primjenjuje sistem PDV-a, stekli su se uslovi da se kompanijama iz Bosne i Hercegovine refundira PDV koji su platile u inostranstvu po osnovu troškova usluga, kao što su: troškovi sajmova, seminara i simpozijuma, troškovi raznih kotizacija, troškovi hotelskog smještaja, troškovi putarine i goriva, troškovi dorade i obrade proizvoda, iznajmljivanje automobila, konsultantske usluge, reklame i propaganda itd.

Stope PDV-a se kreću od 17-25% što znači da se, u prosjeku, refundacijom može uštedjeti 1/5 troškova. Za sada je refundacija (povrat) moguć iz 21 zemlje i to: Austrije, Belgije, Crne Gore, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije(uslovno), Izraela, Južnoafričke Republike, Luksemburga, Malte, Monaka, Holandije, Njemačke, Norveške, Srbije, Švedske i Velike Britanije.

U većini zemalja zahtjevi za refundaciju za tekuću godinu se podnose do kraja juna naredne godine. To znači da je zahtjev za refundciju PDV-a plaćenog tokom kalendarske 2011. godine moguće podneti najkasnije do 30. juna 2012. godine.

Zainteresirani za prisustvo na prezentaciji više informacija mogu dobiti putem telefona 033/566-203 a obrazac za prijavu mogu pronaći na www. komorabih.ba i/ili www. ecos.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave