Program profesionalnog razvoja inženjera

27.09.2016. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Program profesionalnog razvoja inženjera  

UNDP je u proteklom periodu dao značajan doprinos promociji potencijala u oblasti energije, kroz povećanje energijske efikasnosti u javnim objektima.

Uspješno realizirane stručne edukacije u 2014. i 2015. godini u oblasti energijske efikasnosti, namjenjene profesionalnom osposobljavanju i usavršavanju tehničkih lica zainteresiranih za racionalno korištenje energije i „zelene investicije“, povod su novog organiziranja „Programa profesionalnog razvoja inženjera“ na  temu održive gradnje i obnovljivih izvora energije (OIE).  

Prepoznavši značaj i benefite „zelenog ekonomskog razvoja“ u Bosni i Hercegovini, UNDP je u proteklom periodu dao značajan doprinos promociji potencijala u oblasti energije, kroz povećanje energijske efikasnosti u javnim objektima implementacijom 38 infrastrukturnih projekata, te uvođenje informacionog sistema za upravljanje energijom (EMIS) u više od 1.000 javnih zgrada.

Rezultat ovih aktivnosti na godišnjem nivou je smanjenje emisije CO2 za cca 2.200 tona, novčane uštede u iznosu od 660.000 USD, povećanje kvaliteta stambenog komfora, stvaranje ''zelenih radnih mjesta'' i povećanje svijesti o optimalnom korištenju energije kao konkurentskoj prednosti u poslovanju.

Baziran na višegodišnjem iskustvu u oblasti energijske efikasnosti, te vidljivim rezultatima, UNDP sa svojim partnerima na projektu Green Economic Development (GED) i dalje nastavlja promovirati i raditi na povećanju energijske efkasnosti u javnom sektoru kroz različite projektne aktivnosti na lokalnom i državnom nivou.  

Iskazani interes za saznanjima o aktualnim temama, ali i nedostatak kvalitetnog stručnog usavršavanja inženjera u ovoj oblasti, prepoznati su od strane sudionika prošlogodišnje edukacije, zbog čega „Program profesionalnog razvoja inženjera“ i ove godine poziva zainteresirane da sudjeluju u profesionalnom usavršavanju u oblasti energije, povećanja energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE).  

Organizatorski okvir Programa čine UNDP u partnerstvu sa Federalnim fondom za zaštitu okoliša, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i ambasadom Švedske u BiH, pod tehničkom asistencijom organizacija CETEOR Sarajevo, CRP Tuzla i Udruženja termoenergetičara BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave