Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Proizveden prvi bh. solarni sistem za grijanje - Predstavnici Solar group RS na Sajmu solarne tehnike Intersolar u Frajburgu

20.06.2007. 12:04 / Izvor: Oslobođenje

Predstavnici Solar group Republike Srpske, koju čini pet preduzeća iz ovog entiteta, posjetiće Sajam solarne tehnike Intersolar u Frajburgu, koji će biti održan od 20. do 24. juna 2007. godine, izjavila je Snježana Savić iz Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ). Prema njenim riječima, Solar group čine preduzeća Topling Prnjavor, Klenik i Koming iz Gradiške, Bremind Banja Luka i Unis-FM Novo Goražde, koja su uspostavila proizvodnu kooperaciju u projektovanju, proizvodnji i montaži solarnih sistema, te zajednički prvi put u BiH proizvela solarni sistem za grijanje.

Ovaj proizvod je izrađen u periodu od januara do marta 2007. godine, prema studiji izvodljivosti koju su uradili Švicarska agencija za razvoj i saradanju (SDC) i GTZ. Kako je kazala Snježana Savić, osim Sajma, predstavnici Grupe posjetiće Ministarstvo za ekologiju u Frajburgu, te Institut za solarnu energiju, a obići će i niz zgrada koje koriste solarnu energiju. Ona je naglasila da predstavnici Solarne grupe ove godine neće izlagati na Sajmu solarne tehnike Intersolar, ali da će na narednom, koji će biti održan za dvije godine, sigurno biti među izlagačima. Intersolar je jedan od najvećih evropskih sajmova solarne tehnologije. Održava se na prostoru većem od 340.000 metara kvadratnih, a 2007. godine očekuje se učešće više od 640 izlagača iz 30 zemalja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave