Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Prvi e-sajam u Bosni i Hercegovini u organizaciji Razvojne agencije Žepče

20.06.2020. 09:29 / Izvor: Akta.ba

Razvojna agencija Žepče pokreće web platformu „e-sajam.ba“ za promociju sektora malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Jedinstvena web platforma „e-sajam.ba“ će  biti dostupna od 22.06.2020. godine i na inovativan način će predstaviti sektor tekstila u prvoj fazi a stvoriti će uvjete i za promociju drugih sektora koji su prepoznati kao ključni za cjelokupan ekonomski razvoj u BiH.

Fokus prvog vrtualnog sajma je na mikro, malim i srednjim tekstilnim poduzećima koja posluju u općinama Žepče, Gračanica, Maglaj, Doboj Istok, Tešanj, Olovo i Gradu Zenica, i predstavit će se 17 kompanija.

Prva virtualna sajamska platforma u BiH nastala je u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta korisnika kroz uspostavu inovativnih i održivih treninga“, koji provodimo u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) a koji se financira od strane Vlade Švicarske. Projekat djeluje u području razvoja i isporuke novih poslovno-razvojnih modela za razvijanje stručnih vještina koje će biti od koristi privrednim društvima registriranim na području MEG partnerskim jedinicama lokalne samouprave i to u oblasti razvoja radne snage – unaprjeđenja znanja i vještina ljudskih resursa za potrebe tekstilne industrije i u oblasti pristupa tržištima.

Posebna pažnja posvećena je tekstilnom sektoru s ciljem jačanja njihove konkurentnosti kroz kreiranje inovativnih i održivih specijalističkih treninga. Kroz realizirane programe edukacija osmišljeno je šest modula specijalističkih treninga iz područja konstrukcije i modeliranja odjeće, i primjenu specijalističkih softvera u konstrukciji odjeće, modni dizajn, 2D i 3D modeliranje te poseban trening za brigadire, vođe smjena u tekstilnom sektoru, a obuku je završilo 60 polaznika iz tekstilnih kompanija.

Svi treninzi su provedeni u Centru poslovnih kompetencija koji je odjel Razvojne agencije Žepče. Nabavljena je i vrijedna oprema kojom je zaokružen mini tehnološki park za treninge iz tekstilnog sektora  a također su osigurani uvjeti za razvoj kompetencija iz oblasti modnog i grafičkog dizajna nabavkom potrebnih softvera i opreme.

Svrha „e-sajma.ba“ jeste da učini vidljivim domaće kompanije na širem tržištu i osigura im nove kupce, dobavljače i poslovne partnere. Namjera RAŽ-a je da prvi virtualni sajam „e-sajam.ba“ u BiH bude iz godine u godinu sve bolji i prepoznat od posjetitelja iz EU i šire. Bit će dopunjavan sa novim sadržajima koji su od značaja za kompanije sudionice u pridobijanju novih kupaca.

U sklopu „e-sajam.ba“, posljednjeg dana 24.6.2020. godine, sa početkom u 12:00 sati održat će se online konferencija na temu „Suvremeni modeli umrežavanja poduzeća, klasterski model, šansa za tekstilni sektor u BiH?“ na kojoj će sudjelovati predstavnici tekstilnih kompanija, udruženja i komora, obrazovnih i podržavajućih institucija, a razgovarat će se o suvremenim modelima udruživanja s ciljem utemeljenja platforme za dijalog i delegiranje inicijativa za podizanje konkurentnosti kompanija iz tekstilnog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave