Prvi regionalni Sarajevo Innovation Summit 2018

30.04.2018. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Prvi regionalni Sarajevo Innovation Summit 2018

Samit će se održati 7. maja 2018. u prostorijama Hotela Evropa sa početkom u 9:30 i okupit će  vodeće stručnjake iz poslovnog i javnog sektora.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao jedini međunarodno akreditovani fakultet iz oblasti poslovnih studija sa najdužom tradicijom u BiH, inicijator je i kreator prvog regionalnog događaja o inovacijama baziranog na Triple-Helix modelu, regionalnog samita inovacija pod nazivom Sarajevo Innovation Summit 2018. Samit će se održati 7. maja 2018. u prostorijama Hotela Evropa sa početkom u 9:30 i okupit će  vodeće stručnjake iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija.

Sarajevo Innovation Summit 2018 otvorit će dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Kemal Kozarić te Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Elvira Dilberović. Panel sesijama prethodit će uvodna obraćanja prof. dr. Josepha Stanley Nadana, sa Univeziteta u New Yorku, te MSc. Gergely Tardosa ispred Evropske komisije.

Govornici ovogodišnjeg Samita su: doc.dr. Amila Pilav-Velić, prof.dr. Muharem Šabić, prof. dr. Carsten Dreher, Marjana Majerič, MSc. Nina Branković, prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Petar Vrgović, prof. dr. Michele Grimaldi, MSc. Muamer Mahmutović, MSc. Emina Osmanagić te Enisa Mešić.

Samit će doprinijeti otvorenijem dijalogu u kontekstu smanjenja jaza koji postoji između tržišta rada i visokoškolskih ustanova u smislu stvaranja novih tržišno-relevantnih znanja i vještina, ali i definiranju konkretnih preporuka za unaprjeđenje okruženja koje će biti stimulativno za inovacije i preduzetničku aktivnost. Ovakav vid saradnje obrazovnog i poslovnog sektora promovirat će regionalni ekonomski rast, kreiranje novih radnih mjesta, ali i sve značajniju ulogu visokog obrazovanja u tom smislu te reducirati jaz koji postoji između istraživačkih institucija i poslovnog sektora povećavajući inovativni kapacitet akademske zajednice.

Prvi regionalni samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Federalno ministarstvo Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave