Prvi Sajam informacionih i komunikacionih tehnologija i medija "Cyber ExpoZE"

24.04.2018. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Prvi Sajam informacionih i komunikacionih tehnologija i medija 'Cyber ExpoZE'

U Zenici će se od 11-13. maja 2018. godine održati prvi Sajam informacionih i komunikacionih tehnologija i medija - "Cyber ExpoZE".

U Zenici će se od 11-13. maja 2018. godine održati prvi Sajam informacionih i komunikacionih tehnologija i medija - "Cyber ExpoZE". Sajam će se održati u Areni "Husein Smajlović", pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Ministara, predsjedavajući Denis Zvizdić, Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, ministar Ismir Jusko i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, ministar Rasim Ljajić.

Sajam je koncipiran u četiri kategorije:

  • Izlagački dio
  • Prateće manifestacije
  • Prodajno-kolekcionarski dio
  • Gamerski dio

Izlagački dio

Kao i svaki sajam, i ovaj će na klasičnom sajamskom izlagačkom prostoru, omogućiti predstavljanje domaćih i stranih kompanija iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija i medija.

Na parteru zeničke Arene, svi zainteresovani će imati priliku predstaviti domaćoj i stranoj javnosti posljednje novine iz softverske industrije, ali i napredna hardverska rješenja, te niz savremenih tehnoloških dostignuća u oblasti informacione i komunikacione tehnologije.

Mediji u području kulture podrazumijevaju korištenje njihovih marketinških mogućnosti. Klasične metode marketinga koriste televiziju, radio, časopise, novine, plakate, oglase, brošure, itd. Internet, kao novi medij, kreira tip konzumacije savremenog folklora u kojem korisnik sam bira temu prema vlastitom interesu. To je dvosmjeran, interaktivan medij i kao takav vrlo interesantan za promociju, prezentaciju mogućnosti i savremenih tehnoloških rješenja.

Prateće manifestacije su planirane u obliku marketinških prezentacija, predavanja eminentnih stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije i medija, panel-diskusija, seminara, konferencija, promocija, edukacija, itd. Teme koje će se obrađivati su:

- outsourcing i freelancing

- bezbjednost i zaštita u IT infrastrukturi

- razvoj inteligencije kod djece kroz igru i razonodu

- mladi i uspješni u Bosni i Hercegovini u oblasti ICT i medija

- računarski podržano projektovanje u oblasti građevinarstva

- zakonska regulativa za nepoželjnu komunikaciju na internetu

- digitalizacija medija

Prateće manifestacije kroz različite oblike, predstavljaju najznačajniji dio Sajma, jer će zainteresovanim mladim ljudima pružiti sve neophodne informacije o budućem zanimanju:

  • panel-diskusije, učesnici:

- ekonomski analitičari,

- UNZE-predstavnici Politehničkog fakulteta, odsjek softverski inžinjering,

- Uspješni poslovni ljudi u ICT sektoru i medijima,

- predstavnici izvršne vlasti kantonalnog, federalnog i/ili državnog nivoa,

- predstavnici elektronskih, pisanih i internet-medija,

Obrazovno – kulturološko – promotivni dio;

  • Berza zapošljavanja;

- B2B susreti;

- Direktni razgovori sa uspješnim ICT stručnjacima, specijalni gosti iz inostranstva;

- Radionice za studente i srednjoškolce

- Izložbe digitalnih fotografija

Prodajno-kolekcionarski dio Sajma podrazumijeva berzu, prodajnu izložbu ili razmjenu starih, prevaziđenih računara, dijelova računara i tehnologije, koja je već duži niz godina samo muzejski eksponat, jer je ovo tehnologija koja se najbrže razvija. Uprkos tome što je tehnika te vrste dostigla neslućene razmjere, posljednjih godina povećano je interesovanje za računare koji su se pojavili na tržištu prije 35-40 godina i kompjuterske igrice iz tog vremena. Iako po grafičkim i zvučnim efektima ne mogu da pariraju novim, modernim, stari računari i kompjuterske igre sve više privlače pažnju i mladih, koji se s njima prvi put susreću. Kompjuterske igre iz tog perioda su bile uglavnom logičke, misaone, bez nasilja, pucanja i ubijanja, za razliku od današnjih.

Gamerski kutak ili dio namijenjen najmlađim, ali i svim zaljubljenicima internet igara održaće se u subotu i nedjelju, kada će se odigrati finala po broju igrača, najznačajnijih igrica za računare i konzole. Za najbolje su planirane prigodne i interesantne nagrade, koje će obezbijediti sponzori Sajma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave