Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Razvoj internih kontrola u javnom sektoru FBiH

17.07.2018. 09:52 / Izvor: Akta.ba

EUROPSKA ORGANIZACIJA za financijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje u saradnji sa svojom članicom SEVOI GRUPA d.o.o. BiH, poziva predstavnike korisnika javnih sredstava prvog i drugog nivoa proračuna/budžeta Federacije, kantona, gradova, općina i vanbudžetskih fondova, kao i pravnih lica u kojima Federacija ili kanton/županija imaju većinski vlasnički udjel, te predstavnike organizacija i tijela u javnom sektoru u Federaciji koja se finansiraju iz fondova i programa Evropske unije na jednodnevni seminar:

 

RAZVOJ INTERNIH KONTROLA U JAVNOM SEKTORU FBIH

sa posebnim osvrtom na Smjernice za upravljanje rizicima

SADRŽAJ SEMINARA:

1.  Razvoj  internih kontrola u javnom sektoru Federacije BiH

Smjernice o minimalnim standardima dodjele budžetskih sredstava putem transfera i subvencija u FBiH

Budžetski korisnici obavezni su urediti sistem interne kontrole preuzetim kroz Standarde interne kontrole u javnom sektoru FBiH (Sl.novine 75/16). Na navedenim standardima, u skladu sa Pravilnikom o provođenju finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru FBiH (Sl.novine FBIH 6/17) temelji  se metodološki okvir za primjenu FUK u javnom sektoru u Federaciji BiH.

Ovim se Smjernicama utvrđuju minimalni standardi dodjele budžetskih sredstava iz Budžeta Federacije koje budžetski korisnici dodjeljuju putem transfera i subvencija za finansiranje zakonski utvrđenih prava, programa i/ili projekata drugih nivoa vlasti, neprofitnih organizacija i pojedinaca.

2.  Smjernice za upravljanje rizicima

Federalno ministarstvo financija želi da putem Smjernica za upravljanje rizicima u javnom sektoru FBiH rukovodiocima i zaposlenim kod korisnika javnih sredstava približi:

-šta je upravljanje rizicima i zašto je značajno za poslovanje korisnika javnih sredstava

-šta je potrebno uraditi da se rizicima upravlja sistematično i učinkovito

-ko je nadležan(i u kojem segmentu)da se osigura da upravljanje rizicima predstavlja dio upravljačkih procesa

Svrha Smjernica je da pomogne u razvoju sistematičnog pristupa i ujednačavanju prakse u upravljanju rizicima.

Smjernice su namijenjene rukovodiocima i zaposlenima u korisnicima javnih sredstava u FBiH koji su dužni primjenjivati odredbe Zakona o FUK-u u javnom sektoru u FBIH u pogledu uspostave i unapređenja sistema internih kontrola.

 

Predavači:

Fatima Obhođaš, Pomoćnica ministra - Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva finansija

Dr. Željko Krpan, Izvršni direktor Europske organizacije za financijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje i Predsjednik uprave SEVOI GRUPACIJE

 

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA

24.07.2018. – Hotel SARAJEVO

 Ul. Džemala Bijedića 169 a, Sarajevo

Termin: 10:00h – 14.30h

 

KOTIZACIJA ZA SEMINAR

150,00 KM + PDV

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite tako što ćete popunjenu prijavnicu poslati na e-mail adresu: sevoi@sevoi-bh.eu ili putem fax-a na broj 033 821 260  do 20.07.2018.

*Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 033 215 761 i 061 735 960.

PREUZMI DOKUMENT:
Prijavnica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave