Regionalna saradnja u fokusu Trećeg Jahorina ekonomskog foruma

05.04.2018. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Regionalna saradnja u fokusu Trećeg Jahorina ekonomskog foruma

Jahorina ekonomski forum (JEF) 2018. će se održati 03. i 04. maja ove godine na Jahorini, u hotelu Termag.

Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod  pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, treći put organizuje "Jahorina ekonomski forum" pod nazivom "Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE".

Jahorina ekonomski forum (JEF) 2018. će se održati 03. i 04. maja ove godine na Jahorini, u hotelu Termag.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, uz podsjećanje da su dosadašnja dva foruma izazvala veliku pažnju stručne, ali i šire javnosti i istakao je da očekuje da će predstojeći forum u svim segmentima nadmašiti do sad održane.

Govoreći o temi ovogodišnjeg foruma Grabovac je rekao da se ta tema prosto sama nametnula, ako se posmatraju trendovi i projekti koji se na ovim prostorima dešavaju ili najavljuju u posljednjih godinu dana.

"Očekujemo da će ovogodišnji forum biti najposećeniji do sad, jer je Jahorina ekonomski forum već postao prepoznatljiv brend u regionu. Takođe i podatak da ćemo na 13 panela i tri okrugla stola okupiti veliki broj stručnjaka koji će u razmjeni mišljenja i iznošenju svojih iskustava i očekivanja doći do zaključaka koji će svima biti od koristi", kazao je Grabovac. 

Naime, regionalna saradnja u svim oblastima oduvijek je predstavljala značajnu polugu ekonomskog i društvenog razvoja.  

Ono se posebno aktualizuje brojnim inicijativama i dokumentima kao što su: inicijativa predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za stvaranje Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan koja apostrofira regionalnu saradnju kao bitan preduslov za ubrzanje procesa pristupanja, Analiza Evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) koja govori o izgradnji infrastrukture na regionalnom principu, što bi trebalo doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja zemalja Jugoistočne Evrope. Nezavisno od ovih inicijativa postoje brojne mogućnosti za razmjenu mišljenja i saradnju u mnogim oblastima ekonomskog života kao što su fiskalna politika, tržište radne snage, reforma javne uprave, turizam, industrija, poljoprivreda i dr. 

Protekla dva foruma su izazvala ogromnu pažnju stručne, ali i šire javnosti. Kao potvrda naprijed navedenog govori podatak da je Jahorina ekonomski forum 2017 okupio više od 400 domaćih i stranih učesnika. Na prethodnim forumima, pored ostalih, govornici su bili: predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik,  član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni  predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, bivši predsjednik Bundesbanke dr Ernest Welteke, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, zamjenik generalnog menadžera Šangajske berze Zhou QingYe, američko-njemački slobodni novinar, istoričar i ekonomski istraživač Wiliam Engdahl, direktor Predstavničke kancelarije EBRD u BiH Ian Brown, potpredsjednik China Shandong, International Economic & Technical Coorperation Group Cai Kunte i mnogi drugi.

JEF 2017 je pratilo više od 50 predstavnika medija iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regiona.

Više informacija o "Jahorina ekonomskom forumu 2018.", možete naći na zvaničnoj veb stranici foruma www.jahorinaforum.com i www.swot.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave