Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu 2009: Konkurenti i partneri na putu u EU u uvjetima svjetske ekonomske krize - 19.11. i 20.11.2009. godine u Sarajevu

12.11.2009. 17:31 / Izvor: eKapija.ba

Šefovi država zemalja jugoistočne Evrope učestvovat će na šestom Regionalnom Ekonomskom Forumu za Jugoistočnu Evropu koji se održava 19. i 20.11.2009. godine u Sarajevu, a svoje prisustvo potvrdili su Bamir Topi, predsjednik Republike Albanije, Georgi Parvanov, predsjednik Republike Bugarske, Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Danilo Turk, predsjednik Republike Slovenije i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije.

Šesti ekonomski forum održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a tema mu je "Konkurenti i partneri na putu u Evropsku uniju u uvjetima svjetske ekonomske krize".

Tokom Foruma održat će se i okrugli stolovi na temu "Lokalna samouprava u uvjetima svjetske ekonomske krize: Glavni gradovi-generatori ekonomskog razvoja regiona", zatim "Regionalni odgovor na ekonomsku krizu: poslovni i razvojni pogled", te "Club de Madrid" - Političke dimenzije svjetske ekonomske krize i Evropski odgovor: državni interesi, stabilnost, globalno upravljanje".

Osim članova Madridskog kluba i potvrđenih ekonomskih stručnjaka, svoj doprinos skupu dat će i gradonačelnici glavnih gradova regije.

Kao i prethodnih godina na Forumu će biti predstavljen Izvještaj o konkurentnosti regije kao i pojedinačnih zemalja jugoistočne Evrope, koji je postao obavezno štivo ekonomskih teoretičara i praktičara. Kroz iscrpnu analizu trendova i detaljnu sliku država, ovaj izvještaj služi kao korisno sredstvo kreatorima politike, poslovnim stratezima i drugim značajnim učesnicima u regionu. Izvještaj naglašava mogućnosti za razvoj regiona i, što je još značajnije, identificira višestruke prepreke za brži razvoj.

Skup je posvećen regionalno značajnim makroekonomskim temama i razvojnim politikama u poslovnom okruženju, inicijativama i mogućnostima za povezivanje i saradnju u intraregionalnom poslovanju, a u svjetlu procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Kao nevladina inicijativa Regionalni ekonomski forum ima za cilj da tradicionalno okuplja visoke zvaničnike država, vodeće donosioce odluka, gradonačelnike, pripadnike akademske zajednice i javnih ličnosti, dok je poseban naglasak stavljen na sudjelovanje predstavnika naistaknutijih kompanija u regiji.

Na skupu se razmatraju relevantna iskustva, aspekti unapređenja i harmonizacije razvojnih politika i ukupnog poslovnog okruženja, te otklanjanjanje postojećih prepreka i otvaranja novih mogućnosti za povezivanje, saradnju i zajedničke projekte javnih institucija i poslovnog sektora zemalja u regionu, što je osnov daljem investiranju i razvoju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave