Regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020" 23. i 24.11

28.10.2020. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva 'Sarajevo 2020' 23. i 24.11

Online štandovi će omogućiti malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma.

U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24.11.2020. godine održava se prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020“.

Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog (online) događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji. Sajam "Sarajevo 2020" će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

Online štandovi će omogućiti  malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od €13.500, kao i titula „Inovacija godine 2020“ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.

"Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu, Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže", rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma „Sarajevo 2020“.     

Sajam „Sarajevo 2020“ će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikes“ iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je osnivač i vlasnik „Veritas Genetics“, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište.  

Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija koja se održava već 11 godina u Sarajevu.

"Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva - „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom region da krene naprijed", kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Pored Sarajevo Business Foruma u organizaciju regionalnog virtualnog Sajma inovacija i poduzetništva podržali su i Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).

Sajam će se održati virtualno, preko online softvera Collectivibe uz tehničku podršku Agencija MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija). Radni jezici Sajma su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski.

Prijave za Sajam inovacija i poduzetništva su besplatne do 10.11.2020. godine, a detaljne informacije i obrasci za prijavu su dostupni u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro

(https://www.lonac.pro/zauzmi-svoje-mjestu-na-virtuelnom-sajmu-sarajevo-2020).

Dodatne informacije o Sajmu je moguće dobiti putem email adrese: Sajam@StartupStudio.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave