Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

RS: Udar na brokere nikad jači

26.10.2009. 17:56 / Izvor: Nezavisne novine

Dugotrajna kriza likvidnosti na Banjalučkoj berzi trostruko je smanjila prosječni promet po brokerskoj kući u RS u prošloj godini u odnosu na 2007, što je dovelo i do gašenja četiri berzanska posrednika.

Brokerska društva u RS su u 2008. prosječno prometovala akcija i obveznica na tržištu kapitala u vrijednosti od 30,6 miliona maraka, što je čak 62,2 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu.

U Udruženju ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala RS kažu da je prošla godina nesmnjivo bila najteža za poslovanje berzanskih posrednika koji su se suočili s izuzetno niskim prometom na Banjalučkoj berzi.

"Dnevni promet na Banjalučkoj berzi koji bi obezbijedio rentabilno poslovanje postojećeg broja brokerskih kuća trebalo bi da iznosi oko 1,5 miliona KM, dok je on već duže vrijeme višestruko niži", kazao je Branko Kecman, predsjednik Upravnog odbora tog udruženja.

On kaže da je teško procijeniti da li će ove godine doći do likvidacije još nekih brokerskih društava, izražavajući nadu da će doći do oporavka globalnog tržišta kapitala i posljedično domaćeg koje bi spriječilo takve pojave.

Zvanični podaci pokazuju da je čak sedam od ukupno 18 berzanskih posrednika koji su lani realizovali transakcije zabilježilo godišnji promet ispod deset miliona maraka, odnosno imaju pojedinačni udio na tržištu ispod ili tik iznad jednog procenta. Najmanji promet ostvarilo je najmlađe brokersko društvo - Odjeljenje za poslovanje s hartijama od vrijednosti Pavlović International Bank iz Bijeljine - 4.663 KM.

Među najpasivnijima bila su i tri društva koja su zbog visokih troškova krajem godine bila prinuđena da ugase svoje poslovanje. Riječ je o "Nešković brokeru", koji je ostvario promet od tek 22.000 maraka, te "Grand brokeru" i "Equis Investmentsu" sa po oko 3,8 miliona KM. Ključ u bravu stavio je, takođe, "KBC Securities", iako je bio u "srednjem domu" po visini realizovanog prometa s nepunih 19 miliona KM.

Sa druge strane, najveći ukupni promet u 2008. realizovao je "RB broker", Odjeljenje za poslovanje s hartijama od vrijednosti NLB Razvojne banke, zahvaljujući prvenstveno velikom blok poslu akcijama te banke pred kraj godine. Promet tog berzanskog posrednika iznosio je 120,6 miliona KM, čime je ostvario tržišno učešće od 22 odsto. Slijede "Hypo broker" s prometom od 67 miliona KM (oko 12 odsto tržišnog udjela) i "Eurobroker" sa 56,1 milion (oko deset odsto tržišta).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave