Sajam Energa od 10. do 13. juna u Tuzli

07.06.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
Sajam Energa od 10. do 13. juna u Tuzli

Međunarodni specijalizirani sajam energetike “Energa 2014” i Međunarodna konferencija “Energa 2014”, kao prateći programski sadržaj sajma, održat će se u Tuzli u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine.

Međunarodni specijalizirani sajam energetike “Energa 2014” i Međunarodna konferencija “Energa 2014”, kao prateći programski sadržaj sajma, održat će se u Tuzli u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine.

U toku su posljednje pripreme za dva značajna, sada već tradicionalna događaja, jedinstvena u ovom dijelu Evrope, a koji su prema najavama broja učesnika na sajmu, panelima i konferencijskim sadržajima prepoznati u cijelom regionu.

"Mi smo pripreme za ovogodišnji 4. sajam Energa praktično počeli sa posljednjim danom prošlogodišnjeg sajma. Iza nas su brojni sastanci, promocijske i prezentacijske aktivnosti, koji su rezultirali onim što ćemo ponuditi od 10. do 13. juna u Mejdanu. Tuzla nažalost nema sajmište, na kojem bi se na organiziran način provodile sajamske aktivnosti, ali nas to ne sprečava da postojeće resurse iskoristimo na najbolji mogući način. Multifunkcionalni prostor SKPC Mejdan ćemo, uvjeren sam, pretvoriti u impresivan sajamski prostor", istakao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Prirodne katastrofe koje su u proteklom mjesecu nanijele velike štete u cijeloj regiji, uticale su i na krajnji spisak izlagača na sajmu, ali i učesnika konferencije Energa. Kao izlagači, pojavit će se više od 60 privrednih subjekata iz devet evropskih zemalja.

"U trenutku kada smo zaključivali listu izlagača i mogli konstatovati da je izlagački paviljon pun, desila se prirodna katastrofa, koja je znatan dio izlagača sa ispunjenim prijavama zaustavila u naumu da učestvuju na sajmu. Međutim, snagom motiva da se struka okupi na jednom ovakvom mjestu, pobjedili smo i na kraju sajamski prostor uspjeli ispuniti renomiranim firmama iz Njemačke, Poljske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Srbije", napomenuo je Alidžanović.

Novina u odnosu na prošle godine je da će u SKPC Mejdan biti instaliran prezentacijski prostor, na kojem će se prvog dana sajma održati dva panela. Panel „Učešće BH kompanija u investicionim projektima u elektroenergetskom sektoru“ kao paneliste će okupiti predstavnike entitetskih vlada u BiH, resornih ministarstava iz oblasti industrije i energetike, direktori tri elektroprivrede u BiH i Elektroprijenosa BiH i druge.

Drugi panel, iniciran od USAID-a tretirat će „Inovativno upravljanje šumama i vodama, s ciljem iskorištavanja energetskih potencijala“.

Organizator ističe i Austria Showcase „Energija i zaštita okoline“ u okviru kojeg će Trgovinski odjel Austrijske amabasade u BiH predstaviti šest austrijskih firmi.

Međunarodna konferencija „Energa 2014“, koja se od 10. -12. juna održava u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla i ove godine je privukla blizu 200 učesnika, te brojne stručnjake iz sektora energetike, predstavnike vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, te istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija, koji će kroz 55 izlaganja prezentirati svoja istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

"Ove godine smo odlučili da konferencija više bude okrenuta ka aktulenim temama kao što su iskustva evropskih i susjednih zemalja u provođenju energetskih politika, zatim uvođenje tržišta električne energije koje se u BiH otvara 1. januara 2015. godine i posebno investicionom ciklusu u elektroenergetskom sektoru. Posebnu pažnju sigurno će privući i dva panela prvog dana održavanja sajma, gdje bi trebali dobiti konačne zaključke kako bi trebali povećati učešće naših kompanija u očekivanim investicijama u elektroenergetskom sektoru, koje iznose pet do šest milijardi maraka maraka", rekao je Mirza Kušljugić, predsjednik Programskog odbora Konferencije Energa.

Organizator oba događaja u okviru projekta „Energa 2014“ je Tuzlanski sajam, partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID-Firma projekt, a sponzori UNDP i Schneider Electric.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave