Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Sajam građevinarstva Sagra od 5. do 7. marta u Centru Skenderija

03.03.2014. 12:49 / Izvor: Fena

U Centru "Skenderija“ će od 5. do 7. marta biti održan sajam SAGRA- Sarajevski sajam građevinarstva i 4. dani energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je ovogodišnji sajam građevinarstva SAGRA bogatiji za konferenciju „Energetska efikasnost - obaveza, potencijal i perspektiva građevinskog sektora“.

Konferencija će biti realizovana pod generalnim pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i uz stručnu pomoć Centra za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR).

Predstojeći 4. dani energetske efikasnosti u zgradarstvu, odnosno konferencija „Energetska efikasnost - obaveza, potencijal i perspektiva građevinskog sektora“ organizuje se 5.marta kada se u svijetu obilježava dan energetske efikasnosti.

Cilj konferencije, po riječima Samre Prašović iz CETEOR-a, jeste promocija trenda intenzivnijeg ulaganja i razvoja planiranih projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu od domaćih i međunarodnih institucija, odnosno, promocija građevinske industrije i njenog potencijala da odgovori zahtjevima tog trenda.

Konferencija se dizajnira kao mjesto sinergije industrije građevinskog materijala, građevinske operative, organizacija za finansijsku i tehničku podršku, zakonodavnih institucija, certifikacijskih kuća i ostalih privrednih subjekata.

Ciljevi konferencije su, kako je dodala, promoviranje predstojećih obaveza, aktivnosti i projekata u oblasti uštede energije u sektoru zgradarstva na području Federacije BiH i promoviranje kapaciteta i sposobnosti građevinske industrije za integriranjem u implementaciji zakonodavnih i tehničkih zahtjeva energetske efikasnosti.

Privredna komora FBiH, kako je kazala Dženana Hodžić iz Sektora za građevinarstvo, organizuje okrugli stol građevinara regije.

Tema okruglog stola je "Unapređenje regionalne saradnje u oblasti građevinarstva, institucionalno povezivanje za zajednički nastup, s posebnim naglaskom na treća tržišta". Hodžić je kazala da je cilj okruglog stola da se na jednom mjestu okupe predstavnici građevinara regije, ali i regionalna institucionalna podrška ovoj oblasti da bi se razmijenila mišljenja, stavovi, činjenice, a koje se tiču poslovanja građevinskog sektora.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH organizuje okrugli stol o temi "Energijska efikasnost na lokalnom nivou u FBiH s osvrtom na realiziranje projekata finansiranih od Federalnog ministarstva prostornog uređenja".

Učesnici okruglog stola su općine u kojima su realizirani projekti energijske efikasnosti za objekte javne namjene, a koji su finansirani iz grant sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Cilj okruglog stola jest da se predstave uspješno realizirani projekti na lokalnom nivou te predlože potencijalni novi projekti koji bi se finanisrali iz raspoloživih izvora finansiranja.

Otvaranje sajma SAGRA je 5. marta u 11 sati, a ulaz na sajam je besplatan. Ovogodišnja manifestacija okupit će više od 40 domaćih i učesnika iz inostranstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave