Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Sajam šljive u Gradačcu od 29. avgusta do 1. septembra

25.07.2018. 13:30 / Izvor: Akta.ba

U Gradačcu će se od 29. avgusta do 1. septembra održati 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. U godini jubileja, kada se obilježava 50 godina od osnivanja ove privredne manifestacije, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. 

"Imamo popunjeno oko 70 posto kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora, i ove godine se očekuje jedan od bogatijih sajmova. Pripreme su u poodmakloj fazi i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima. Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije, ističe Hašim Šabanović", direktor Gradačačkog sajma. 

Osim Petrokemije, koja je oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu, posjetiocima će se predstaviti Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

"Od kolektivnih izložbi imamo dogovorene prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavakog kantona te općina Srebrenik i Šamac. Očakujemo da će ove godine svoje proizvode izlagati i sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine", kazao je Šabanović.

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi. 

I ove godine bit će vršena ocjena kvaliteta izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik“ u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije a za najbolje će biti uručene velike medalje. Rok za prijavu uzoraka rakija je 23. avgust 2018. godine..

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave