Sajam zanimanja 19. i 20. aprila u Banja Luci

17.04.2013. 12:30 / Izvor: eKapija.ba
Sajam zanimanja 19. i 20. aprila u Banja Luci

Centri neformalnog obrazovanja koji uz podršku programa PrilikaPlus obučavaju polaznike za poslove u kulinarstvu i ugostiteljstvu, drvnom i metalnom sektoru te građevinarstvu predstavit će svoje programe obuke usklađene sa potrebama tržišta rada na Sajmu zanimanja u Banjaluci koji će se održati 19. i 20. aprila u Domu omladine.

Centri neformalnog obrazovanja koji uz podršku programa PrilikaPlus obučavaju polaznike za poslove u kulinarstvu i ugostiteljstvu, drvnom i metalnom sektoru te građevinarstvu predstavit će svoje programe obuke usklađene sa potrebama tržišta rada na Sajmu zanimanja u Banjaluci koji će se održati 19. i 20. aprila u Domu omladine. Sajam zanimanja 2013 organizuje Omladinski komunikativni centar Banja Luka, a kao partner u organizaciji učestvuje Prilika Plus - preko koje će se kao izlagači na Sajmu pojaviti centri za obuku Tofi, WMTA i Jub. Sajam je finansiran preko švicarske organizacije SOLIDAR.

U Bosni i Hercegovini i pored velike nezaposlenosti postoje zanimanja sa kojima je zapošljavanje gotovo osigurano. Prilikom izbora srednje škole ili fakulteta treba voditi računa o tome kakve su nam šanse za posao nakon sticanja diplome odnosno koja su to zanimanja tražena na tržištu rada. Sama diploma, međutim, ne znači mnogo, ukoliko nismo stekli ona znanja i vještine potrebne za obavljanje posla koje poslodavac od nas traži i za koje smo se obrazovali.

Zato je kvalitet programa obrazovanja od presudne važnosti za naše buduće zapošljavanje i na njega također treba obratiti pažnju. Pored srednjih stručnih škola koje danas obučavaju mlade za širok spektar zanimanja, postoje programi obuke i institucije koji nas obučavaju za obavljanje određenih poslova osim formalnog školovanja. Takvi su programi usklađeni sa potrebama poslodavaca, savremenim tržištem rada te omogućuju da nakon završetka programa možemo odmah dobiti zaposlenje. Karakteristika ovakvih programa obrazovanja jeste da oni mogu brzo odgovoriti na promjene na tržištu i razvoju tehnologije.

Biti, naprimjer, kuhar danas znači da moramo poznavati savremenu opremu, kulinarske metode i tehnike te ispuniti očekivanja sve zahtjevnijih gostiju. Međutim, kuhar danas može i zarađivati više nego prije, a karijera u kulinarstvu može biti veoma izazovna.

Šta znači biti kuhar, na Sajmu zanimanja u Banjaluci, prezentirat će Centar za obuku u kulinarstvu i ugostiteljstvu koji je pokrenula firma ToFi iz Sarajeva. Centar uz podršku programa Prilika Plus obučavaće buduće kuhare, slastičare, recepcionere, konobare, voditelje restorana i hotelijerske menadžere. Centar će na sajmu predstaviti najmoderniju kulinarsku opremu koju će koristiti u edukaciji a posjetioci će na licu mjesta vidjeti kuhare u akciji.

Na sajmu možete upoznati i jedno od zanimanja koje se pojavilo sa razvojem novih tehnologija – zanimanje CNC operater, odnosno rukovalac CNC mašinama, koje čine neizostavan dio savremenih proizvodnih pogona u drvnom i metalnom sektoru. Za ovo izuzetno traženo zanimanje možete se obučiti u Centru za stručno obrazovanje odraslih - WMTA Srbac, koji će se također predstaviti na sajmu. Ovaj Centar predstavit će ukupno devet atraktivnih zanimanja u drvnom i metalnom sektoru među kojima izdvajamo: CNC operater u drvnom sektoru, CNC operater u metalnom sektoru, tehničar za projektovanje namještaja, zavarivač i lakirer. 

Sva zanimanja bit će predstavljena na interaktivan i praktičan način. Tako će, naprimjer, posjetioci sajma imati priliku vidjeti mini CNC mašinu na kojoj se izrađuju-tokare didaktičke drvene igračke, nekoliko različitih vrsta finalnih proizvoda od drveta, metalne dijelove za auto industriju, te će na licu mjesta vidjeti kako se projektuje namještaj.

Centar za obuku za završne radove u građevini kojeg je osnovala kompanija JUB predstavit će tri zanimanja: Fasader, Moler i Dekorater. Svi koji žele unijeti kreativnost u građevinske radove, a pri tom imati velike šanse za zapošljavanje, mogu se za više informacija o obuci za ova zanimanja obratiti kompaniji JUB na banjalučkom sajmu.

Razvoj pomenutih programa obuka koji će biti predstavljeni na sajmu, a koji su usklađeni sa potrebama poslodavaca, podržao je program PrilikaPlus kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju. Program PrilikaPlus ujedno je i partner ovogodišnjeg Sajma zanimanja.

Pored ovih centara na sajmu će se predstaviti srednje stručne škole kao što su Poljoprivredna škola, Tehnološka škola, Tehnička škola, Ugostiteljska škola i Škola učenika u privredi sa oko 50 različitih zanimanja te poslodavci poput Banjalučke pivare, Grafomark štamparije Laktaši i mnogi drugi.

Grad Banjaluka će također imati svoj štand, te će predstaviti stipendije za deficitarna zanimanja za srednjoškolce.

Svima pred kojima stoji jedan od najvažnijih izbora u životu -  izbor budućeg zanimanja -  preporučujemo da posjete Sajam zanimanja u Banjaluci, 19. i 20. aprila u Domu omladine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave