Seminar: "Upravljanje kvalitetom zraka i suzbijanje klimatskih promjena", 09. – 10.06.2011. godine na Vlašiću

17.05.2011. 12:11 / Izvor: eKapija.ba
Seminar: 'Upravljanje kvalitetom zraka i suzbijanje klimatskih promjena', 09. – 10.06.2011. godine na Vlašiću

CETEOR Sarajevo organizira seminar "Upravljanje kvalitetom zraka i suzbijanje klimatskih promjena" koji će se organizovati u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću (Babanovac) 09. – 10.06.2011. godine.

Seminar je namijenjen licima koja rade u ministarstvima i drugim organizacijama vlade u vezi očuvanja čistoče zraka, inspekcijskim službama, konsalting firmama sa područja zaštite okoline, laboratorijama koje vrše provjeru emisije i monitoring kvaliteta zraka, urbanističkim zavodima i konsalting firmama sa područja urbanizma i prostornog uređenja, ministarstvima zaduženim za zdravstvo, regionalnim domovima zdravlja I drugim. Pored klasičnog pristupa očuvanja čistoće zraka, seminar će obuhvatiti i moguće djelovanje na suzbijanju klimatskih promjena. Seminar će dati uvid u sveobuhvatan pristup upravljanja kvalitetom zraka, posebno razumijevanje odgovornosti pojedinih činilaca u sistemu (registar zagađivača, katastar zagađivanja, okolinske dozvole), proglašavanje alarmnih stanja, praćenje i prognoziranje kvaliteta zraka, urbanističko planiranje kvaliteta zraka, praćenje uticaja na biljke, te praćenje izloženosti stanovništva zagađenom zraku. Seminar je značajan i za tvorce bilansa energije pojedinih područja, uz uključivanje komponente suzbijanja klimatskih promjena.Nastava se izvodi kroz predavanja, a predviđene su i dvije računske vježbe: (i) proračun emisija sumpordioksida, čvrstih čestica i ugljendioksida i (ii) statistička obrada jednogodišnjeg skupa podataka praćenja kvaliteta zraka.

Tematski blokovi

  • Sistem upravljanja kvalitetom zraka
  • Upravljanje emisijama
  • Transmisija i transformacije zagađujućih materija
  • Katastri emisije i registri zagađivača
  • Kvalitet zraka


Urbanističko planiranje kvalitetom zraka CETEOR u stručnom pogledu nastavlja tradiciju Instituta za procesnu tehniku, energetiku i tehniku sredine Mašinskog fakulteta u Sarajevu (1965 – 1992) koji je bio vodeća naučno-istraživačka ustanova za područe očuvanja čistoće zraka / vazduha u bivšoj SFRJ. Pri Institutu je bilo i sjedište Jugoslovenskog društva za čistoću vazduha koji je u periodu 1967 – 1991. godine izdavao časopis "Zaštita atmosfere".

CETEOR je učestvovao u pripremi tekstova Zakona o zaštiti zraka i pratećih pravilnika, radi na procjenama uticaja na okolinu (posebno je značajno na zrak) za termoelektrane u BiH. Posebno je značajna Studija uticaja na kvalitet zraka u Općini Kakanj.

Ključni predavači:

  • Prof. dr. Aleksandar Knežević se bavi intenzivno problematikom kvaliteta zraka počev od 1964. godine. Doktorirao je na temi usaglašavanja društveno-ekonomskog razvoja grada i kvaliteta zraka 1983. godine. Bio je sekretar Komisije za čistoću zraka Saveznog Izvršnog vijeća (1984-88) i predstavnik Jugoslavije u EEK UN u Ženevi na programu Prekograničnog zagađivanja zraka na velike udaljenosti (1988-90). Počev od 1990. g. bavi se održivim razvojem, a od 2000. godine radi u okviru Phare projekta na uspostavi zakonskog sistema upravljanja kvalitetom zraka u entitetima BiH. Vodio je izradu poglavlja Zrak u okviru izrade Federalne strategije zaštite okoline. Od 2004. godine se bavi mjerama za sniženje emisije stakleničkih gasova.
  • Azrudin Husika, dipl.inž.maš.; bavi se intenzivno problematikom kvaliteta zraka od 2004. godine, nakon završenog diplomskog studija na Mašinskom fakultetu, gdje je proglašen za najboljeg studenta generacije. Radio na brojnim studijama koje se tiču upravljanja kvalitetom zraka i suzbijanja klimatskih promjena.
  • Andrea Marković, dipl. inž. kem. teh.; aktivno se bavi upravljanjem kvaliteta zraka i monitoringom skoro 10 godina. Rukovodioc brojnih studija o uticaju na okoliš za termoenergetska postrojenja u BiH. Saradnik međunarodnih institucija iz oblasti okoliša za približavanje BiH za ulazak u EU. Član ekspertnog tima za kvalitet zraka pri izradi Strategije zaštite okoliša FBiH.
    I drugi...

Za detaljnije infomacije:

Kontakt osoba: Elma Kavazović

e-mail: ekavazovic@ceteor.ba ; Tel: +387 33 563 582; Fax: +387 33 205 725

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave