Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Sarajevo: Prezentacija rezultata istraživanja o okolišu/životnoj sredini, sprovedenog na teritoriji Bosne i Hercegovine - 29.10.2009. godine

14.10.2009. 16:03 / Izvor: eKapija.ba

U prostorijama ACIPS-a u Sarajevu, 29. oktobra 2009. godine s početkom u 11:00 sati, će se održati prezentacija rezultata istraživanja o okolišu/životnoj sredini, sprovedenog na teritoriji Bosne i Hercegovine s osvrtom na Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju.

Ovo do sada jedinstveno istraživanje je sprovedeno u periodu juli - septembar paralelno na svim teritorijama i pokazuje kako građani regiona zapadnog Balkana ocjenjuju zaštitu okoliša/životne sredine u svojoj zemlji. Također, istraživanje je obuhvatilo i lične stavove i mišljenja predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, privrednika i političara iz cijelog regiona.

Primjera radi, istraživanje pokazuje da na nivou regiona zapadnog Balkana tek oko 11 posto građana izjavljuje da je zadovoljno kvalitetom okoliša/životne sredine. Gotovo 70 posto građana u BiH, kao mjere koje bi dale najviše rezultata u zaštiti okoliša/životne sredine, predlaže oštro kažnjavanje zagađivača, edukativne programe i rigorozno insistiranje na poštivanju zakona. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz cijelog regiona su saglasni da je pitanje okoliša/životne sredine od izuzetnog značaja za proces pridruživanja Evropskoj Uniji.

Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru dvogodišnjeg regionalnog projekta javnog zastupanja u oblasti okoliša/životne sredine "Regional Environmental Advocacy (REA) Action and Cohesion in Western Balkans" i predstavlja i polaznu osnovu kampanje za povećanje vidljivosti pitanja okoliša/životne sredine među donosiocima odluka u regionu zapadnog Balkana– BELLS kampanja. Koordinator ovog značajnog projekta za Bosnu i Hercegovinu je Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, a regionalni koordinatori projekta su Ambasadori životne sredine iz Beograda. Projekat finansira Ambasada Kraljevine Holandije, saopćeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave