Sarajevska općina dio projekta jačanja poduzetničke svijesti kod mladih

15.11.2014. 08:35 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevska općina dio projekta jačanja poduzetničke svijesti kod mladih

Projekat podizanja poduzetničke svijesti kod mladih osoba pod nazivom Globalna sedmica poduzetništva u općini Novi Grad Sarajevo održaće se od 17. do 23. novembra 2014. godine.

Projekat podizanja poduzetničke svijesti kod mladih osoba pod nazivom Globalna sedmica poduzetništva u općini Novi Grad Sarajevo održaće se od 17. do 23. novembra 2014. godine.

Promocija kulture poduzetništva predstavlja kampanju čiji je cilj izgradnja preduzetničke kulture među mladim ljudima, povezivanje mladih ljudi širom svijeta kroz lokalne i globalne aktivnosti, a koje bi dugoročno mogle biti podstrek razvoju poduzetništva kod mladih, koji su ujedno i najviše pogođeni trenutnom ekonomskom situacijom u zemlji.

Globalna sedmica se tradicionalno održava u 140 zemalja svijeta, a predstavlja inicijativu koja treba da inspiriše mlade ljude da prihvate inovaciju, maštovitost i kreativnost, da pretvore svoje ideje u stvarnost. Promocija poduzetništva doprinosi promjeni načina razmišljanja o profesionalnoj orjentaciji, cjeloživotnom učenju i viziji radnog osposobljavanja i angažovanja.

Globalna sedmica poduzetništva u općini Novi Grad Sarajevo održava se u sklopu USAID – GOLD projekta unapređenja lokalnog razvoja, čiji je partner Općina Novi Grad Sarajevo, a u obilježavanju globalne sedmice poduzetništva učestvovat će i privrednici s područja Novog Grada, novogradska Srednja elektrotehnička škola, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, omladinska udruženja, Komisija za pitanja mladih, Vijeće učenika srednjih škola i predstavnici drugih institucija.

U okviru ovog projekta, u srijedu 19. 11. 2014. godine u 13 sati, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo posjetiće Centar za edukaciju i istraživanje Nahla. Posjeta je planirana na Dan obilježavanja ženskog poduzetništva, s ciljem upoznavanja i afirmacije praksi Centra za edukaciju i podršku ženama.

Promocija kulture poduzetništva za učenike završnih razreda srednjih škola održat će se u četvrtak 20. 11. 2014. godine u Srednjoj elektrotehničkoj školi. Čas poduzetništva bit će održan u kabinetu broj 201, od 14.15 sati, a jedna od tema o kojoj će se govoriti je: "Mjere podrške koje Općina Novi Grad pruža poduzetnicima, odnosno početnicima u biznisu koje mladim ljudima mogu pomoći da se osamostale i započnu vlastiti biznis". Također, učenicima će se predstaviti i Edin Saračević, direktor HUB387/Nest71 / Academy387, uspješni privrednik s područja općine Novi Grad. Saračević će prisutnima ispričati svoju priču "Moj put do uspjeha", a cilj je jačanje poduzetničkog duha među mlađom populacijom i promjena njihovog načina razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa.

Jedna od aktivnosti koje će se održati tokom Globalne sedmice poduzetništva je i okrugli sto o temi "Podizanje svijesti o poduzetništvu kod mladih" , koji će se održati u maloj sali Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, u petak 21. 11. 2014. godine, u 14 sati. O navedenoj temi govorit će predstavnici Općine Novi Grad, institucija Kantona Sarajevo, USAID-a, NVO, Vijeća učenika srednjih škola i drugih subjekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave