Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

SASE: Emisija obveznica po osnovu stare devizne štednje poticaj razvoju tržišta kapitala

23.10.2009. 13:02 / Izvor: Fena

Sarajevska berza (SASE) pozdravila je donošenje Odluke o emisiji obveznica stare devizne štednje, odnosno početak operacionalizacije odredbi Zakona o izmirenju obaveza na osnovu računa stare devizne štednje u FBiH i očekuje da one budu što prije upisane kod Registra vrijednosnih papira Federacije BiH.

"Time će se otvoriti mogućnost da njihovi vlasnici slobodno raspolažu ovim vrijednosnim papirima, pa da ih, ukoliko to žele, i prodaju na SASE", izjavio je Feni direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić.

Iskustva iz bližeg i daljeg okruženja, po njegovim riječima, pokazuju da to može biti vrlo atraktivan vrijednosni papir za investitore i očekivati je da na osnovu ponude i tražnje bude ostvaren značajan promet na SASE.

Visoka tražnja za ovim obveznicama može potaći i lokalne vlasti da emituju obveznice za finansiranje lokalnih projekata, prije svega onih u vezi s infrastrukturom. Dedić navodi da postoji već najava Općine Tuzla da želi koristiti ovaj način finasiranja za svoje buduće projekte.

Uzimajući u obzir trend da u posljednje vrijeme u svijetu dominira finansiranje emisijom vrijednosnih papira, zbog otežanog pristupa bankarskim kreditima, i pojedine domaće kompanije se spremaju da izdaju korporativne obveznice.

"Emisije dužničkih vrijednosnih papira u Federaciji BiH će obogatiti ponudu vrijednosnih papira pa se može očekivati i reakcija na strani tražnje. To stvara uvjete za povećanje prometa na SASE, ali i mogućnost za kvalitetno investiranje", naglasio je Dedić.

Sigurno je, po njegovim riječima, da će emisija obveznica po osnovu stare devizne štednje, kao i po osnovu ratnih potraživanja fizičkih i pravnih subjekata, zajedno s drugim projektima koje pripremaju, dati dobar poticaj razvoju tržišta kapitala.

"Zato u ovom trenutku s više optimizma gledam na budućnost tržišta kapitala u Federaciji BiH", zaključio je Dedić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave