Sastanak o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama

07.02.2013. 12:43 / Izvor: eKapija.ba
Sastanak o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama

U cilju uspostavljanja koordinacije rada i razmatranja mogućnosti pokretanja inicijative za zakonsku zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju u BiH biti će u petak, 8.2. 2013. godine u 11 sati organizovan zajednički sastanak u Vitezu.

Demokratska inicijativa za Evropu i partner Ministarstva pravde FBiH, Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH, zajednički rade na izradi nacrta Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

U cilju razmjene iskustava, mišljenja, informacija o dosadašnjim aktivnostima, uspostavljanja koordinacije rada i razmatranja mogućnosti pokretanja inicijative za zakonsku zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju u BIH biti će u petak, 08. 02. 2013. godine u 11 sati organizovan zajednički sastanak predstavnika Demokratske inicijative za Evropu, COD Luna - Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH, Radne grupe Ministartsva pravde Federacije BiH za izradu Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije, te predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske.

Demokratska inicijativa za Evropu je neformalna grupa parlamentaraca iz državnog i entitetskih parlamenata koja, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta u BiH, razmjenjuje mišljenja i usaglašava stavove o bitnim i aktuelnim pitanjima. Čine je Azra Hadžiahmetović, Nermina Kapetanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Martin Raguž, Branislav Borenović, Lazar Prodanović i Marinko Čavara.

Centar za odgovornu demokratiju Luna u strateškom periodu 2009. - 2014, i ima za cilj da uredi zakonodavno-pravni okvir za zaštitu uposlenika koji prijave korupciju u svom radnom okruženju, kao i da informiše, edukuje i ujedini uposlenike protiv odmazde koja uslijedi nakon prijave korupcije ili drugih kršenja zakona i zloupotreba položaja na štetu opšteg dobra. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave