Sastanak: Provođenje međudržavnog sporazuma –problemi sa izdavanjem viza

29.03.2019. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Sastanak: Provođenje međudržavnog sporazuma –problemi sa izdavanjem viza

Bosna i Hercegovina i SR Njemačka su 1995.godine ratificirale Međudržavni sporazum o zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih preduzeća na izvođenju radova u SR Njemačkoj.

U Privrednoj komori FBiH, 02.04.2019. u 11,55 u ulici Branislava Đurđeva 10, (Velika sala, prizemlje),  Sarajevo će se održati sastanak na temu: "Provođenje međudržavnog sporazuma –problemi sa izdavanjem viza".

Bosna i Hercegovina i SR Njemačka su 1995.godine ratificirale Međudržavni sporazum o zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih preduzeća na izvođenju radova u SR Njemačkoj.

Godišnje se utvrđuje kvota - broj radnika koji mogu biti angažirani po osnovu navedenog sporazuma. Nažalost, više od dvije godine bh preduzeća imaju velike problem da kod njemačke ambasade u Sarajevu osiguraju termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Na portalu Ambasade zvanično je objavljena obavijest da se na termin čeka 10 sedmica i da se to vrijeme uzme u obzir kod planiranja poslovnih aktivnosti, sklapanja ugovora u Njemačkoj.

Privredna komora FBIH ukazuje na: 

  • Često se desi da uopšte nema slobodnih termina, dakle i ako ste spremni čekati 10 sedmica, ne znači da ćete dobiti slobodan termin.
  • Druga dimenzija problema jesu slobodni termini, u okviru navedenih 10 nedjelja, koji se pojave na portalu u kasnim noćnim satima , što je teško logično objasniti.
  • Navedeni problemi ugrožavaju realizaciju ugovorenih poslova u Njemačkoj i time se direktno ugrožava provođenje međudržavnog sporazuma.
  • Navedeni problem donosi višestruku štetu bh firmama, jer nesigurnost da će dobiti potrebne vize usporava ugovaranje poslova, a kada se poslovi ugovor, nerijetko se iz istog razloga kasni sa početkom izvođenja radova, što uzrokuje otkazivanje ili raskidanje Ugovora.
  • Na ovaj način firme gube ugled pa i poslovne partnere. Kako bi osigurali nastavak poslovanja u Njemačkoj, sve češće se odlučuju i za registraciju firme izvan BiH (Slovenija, Njemačka) što opet generira novi set negativnih efekata.
  • Komorski sistem, Vanjskotrgovinska komora, Privredne komora FBiH i Privredna komora RS u okvirima svojih nadležnosti pružaju punu podršku građevinskim firmama, zalažući se za otklanjanje ovih prepreka.
  • Stalni pritisak na institucije nadležne za provođenje Međudržavnog sporazuma BiH i SR Njemačke  da riješe ovaj problem, rezultirao je zakazivanjem zajedničkog sastanka svih relevantnih subjekata.

Poziv je upućena na adrese:

  • Predsjedništva BiH,
  • Predsjedavajući Vijeća ministara BiH,
  • Ambasada SR Njemačke u BiH,
  • Ministra Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,
  • Ministra Ministarstvo vanjskih poslova,
  • Građevinske firme, korisnici detašmana

U uvjerenju da pozvani na sastanak mogu naći rješenje za navedeni problem, želimo vjerovati da će svojim dolaskom to i učiniti.

"U protekle tri detašmanske godine zbog ovog problema ne radi u prosjeku 350 radnika. Međudržavni sporazum im je to omogućavao, ali administrativni problem su to spriječili. Ako to uporedimo sa zatvaranjem jedne fabrike u kojoj je radilo 350 ljudi, možda će slika biti svima jasnija i razumjet će se zašto ne odustajemo od traženja rješenja. Rješenje istog problema u Republici Srbiji je uz dobru volju moguće primjeniti i u Bosni i Hercegovini", poručuju iz Komore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave