Savjetovanje: Budućnost postojećih i novih termoelektrana u BiH

Najave / DOGAĐAJI

Savjetovanje: Budućnost postojećih i novih termoelektrana u BiH

19.11.2019. 09:56 / Izvor: Akta.ba

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

ODJELJENJE TEHNIČKIH NAUKA

Odbor za energiju, energetiku i okoliš

u suorganizaciji sa

JAVNIM PREDUZEĆEM ELEKTROPRIVREDA BOSNE I HERCEGOVINE d.d. – SARAJEVO (EPBiH)

organizuju naučno-stručno savjetovanje na temu:

„Budućnost postojećih i novih termoelektrana u Bosni i Hercegovini u energetskoj tranziciji u EU-potrebe, benefiti, ograničenja“

Naučno-stručno savjetovanje će se održati 21. novembra 2019. godine s početkom u 08:30 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo.

Cilj Skupa, na kojem će se okupiti istaknuti naučnici i stručnjaci pozvani kao predavači iz onih zemalja Zapadnog Balkana i EU čija energetika se značajno oslanja na ugalj, jeste koncipirati razvoj energetskog sektora Bosne i Hercegovine u tranzicijskom periodu (do 2050. godine), dajući do znanja prvenstveno Energetskoj zajednici, ali i svima drugima, da je Bosna i Hercegovina spremna pratiti i ispoštovati postavljene ciljeve, uvažavajući svoju potrebu za energetskom neovisnošću. U tom pogledu je potrebno definirati jasnu viziju, sa prohodnim putem do postavljenih ciljeva, uzimajući u obzir sve relevantne direktive EU, ali i realne mogućnosti i potrebe Bosne i Hercegovine na tom putu.

Globalna dekarbonizacija kao preduslov zažtite od klimatskih promjena i u vezi s tim predviđena tranzicija energetskog sektora ka obnovljivim izvorima je izazov 21. stoljeća. Posebno je zahtjevna tranzicija zemalja u razvoju oslonjenih na ugalj, koja mora biti održiva.

PREUZMI DOKUMENT:
Program savjetovanja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave