Savremene metode adaptacije urbanih sredina na klimatske promjene

16.12.2013. 09:04 / Izvor: eKapija.ba
Savremene metode adaptacije urbanih sredina na klimatske promjene

Jedan od ciljeva Skupa jeste pokrenuti proces za uvođenje novih metoda urbanog planiranja u Republici Srpskoj. Jedna od mogućih aktivnosti je izrada priručnika (pravilnika) za nove metode urbanističkog planiranja.

U okviru priprema za formiranje mreže regionalnih BGD centara,  Univerzitet u Banjoj Luci, Arhitektonsko-građevinski fakultet  u saradnji sa Urbis Centrom i CUV-BL organizuju jednodnevni skup pod nazivom: "Savremene metode adaptacije urbanih sredina na klimatske promjene  - inovacije u planiranju razvoja i projektovanje".

Skup je prvenstveno namijenjen stručnjacima i istraživačima iz oblasti urbanističkog planiranja i arhitektonskog projektovanja (gradske infrastrukture, zaštite životne sredine, službi za planiranje i upravljanje objektima i sistemima, za graditelje i korisnike ovih novih sistema). 

Jedan od ciljeva Skupa jeste pokrenuti proces za uvođenje novih metoda urbanog planiranja u Republici Srpskoj. Jedna od mogućih aktivnosti je izrada priručnika (pravilnika) za nove metode urbanističkog planiranja i arhitektonskog projektovanja, kao i podrška u njihovoj primjeni u Republici Srpskoj.

Skup se održava u  Banjoj Luci, četvrtak 19. decembra 2013. godine (9.30 -13.30) Kongresna sala Zgrade Vlade RS, Trg Republike Srpske 1.

Prijavite možete potvrditi na ovom linku.

Inače, projekt BGD (Blue Green Dream – Plavo zeleni san) se realizuje u okviru programa Evropske zajednice i novoformiranog Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju ( EIT= European Institute of Innovation and Technology). Projekat je osmislio i koordinira prof. dr Čedo Maksimović, profesor Univerziteta Imperial College London, UK, gdje radi kao Rukovodilac istraživačke grupe za urbane vode, Odsjek za Građevinarstvo i zaštitu životne sredine, Tehnički fakultet, (Department of Civil ad Environmental Engineering, Faculty of Engineering, Imperial College London).

Projekat razvija inovativne metode planiranja novih naselja i revitalizacije postojećih gradskih sredina u skladu sa smjernicama EU o adaptacijama na klimatske promjene. Trenutno u projektu učestvuje 18 partnera iz Francuske, Njemačke, Holandije i Velike Britanije.

Pilot-demo projekti su u Berlinu, Londonu, Parizu i Roterdamu.

U toku je formiranje mreže od 5BGD regionalnih centara u Evropi sa fokalnim tačkama u svim zemljama. U okviru Regionalnog Centra za Jugositočnu Evropu (CSEE-Central and South East Europe), predviđeno je da se u Banjoj Luci formira fokalna tačka za Republiku Srpsku i BiH.  U pripreme za formiranje fokalne tačke uključeni su Arhitektonsko-građevinski fakultet, Urbis Centar i Centar za Urbane Vode (CUB-BL) iz Banjaluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave