Sedmi festival animiranog filma NAFF 2012: U Neum dolazi producent serije "The Simpsons"

07.06.2012. 12:11 / Izvor: eKapija.ba
Sedmi festival animiranog filma NAFF 2012: U Neum dolazi producent serije 'The Simpsons'

Sedmi međunarodni Festival animiranog filma NAFF2012 u organizaciji Studija Neum počinje 30.06. u Neumu i trajati će do 05.07. Festival će se, kao i prošle godine, održati na otvorenoj terasi hotela Sunce.

Prijavljenio je više od 600 filmova iz 47 zemalja, a u takmičarski program je ušlo 45 filmova. Uprogramu panorame biti će prikazano 38 ostvarenja. Ove godine najveći broj filmova prijavljen je iz Francuske (ukupno 49), te iz Njemačke, Rusije, Španije, SAD-a, Hrvatske, Irana i Engleske.

"Gotovo svi filmovi u takmičarskom programu i panorami su osvojili nagrade na svjetskim festivalima, pa žiriju neće biti lako da odluči kome će dodijeliti festivalaske nagrade", kaže direktor Festivala Jurinko Rajič.

Kao i prethodnih godina glavni pokrovitelj je Federalno ministarstvo kulture i sporta koje je NAFF2012 uvrstilo među 15 kulturnih manifestacija od internacionalnog značaja za BiH. Svoj dolazak je najavilo dvadesetak autora iz cijelog svijeta a posebno je interesantno da samo iz Španije dolazi osam autora. Kao predsjednik žirija svoj dolazak je potvrdio Mike Raiss, autor i producent najpopularnije serije "Simsonovi".

Uz njega članovi žirija će biti Mike L. Murphy jedan od glavnih Diznijevih animatora koji je radio na filmovima Hary Poter, Gospodar prstenova i Iron man, Borivoje Dovniković Bordo, najstariji autor animiranih filmova iz Hrvatske i dugogodišnji predsjednik ASIF-e, Amina Begović, filmska i pozorišna glumica i stalna članica Narodnog pozorišta Sarajevo, Safet Zec, akademski slikar, jedno od najvećih imena svjetske grafike.

"Posebno nam je zadovoljstvo da je ambasada SAD-a već treću godinu podržala Naff, što je izuzetno priznanje od zemlje u kojoj je animacija doživjela svoju najveću ekspanziju", kaže Rajič.

Nakon projekcija u Neumu, program Naff-a se kao i prethodnih godina, planira prikazati u više gradova BiH, tako da se omoguući što većem broju gledatelja da uživaju u izuzetnim ostvarenjima svjetskih animatora.

Stručna predavanja

Ove godine u okviru Naff-a neće biti organizirana škola animacije, ali će svi zainteresirani moći prisustvovati stručnim predavanjima o 3d, 2d animaciji, te scenariju i produkciji animiranog filma, koje će održati Raiss, Dovniković i Murphy. Vjerovatno će posebno zanimanje biti za stučno predavanje iz oblasti crteža i grafike Safeta Zeca, poručuju organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave