Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

15.10.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je: Covid-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Forum koji se održava 16. i 17. oktobra 2020. godine okupit će predstavnike Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i pravosudnih institucija iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope. Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je:  Covid-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pandemija Covid-19 jedna je od najvećih globalnih kriza nakon Drugog svjetskog rata. Vlade iz cijelog svijeta su bile primorane poduzeti mjere kako bi ograničile opasnost po život i zdravlje građana. Međutim, zatvaranja sudova, škola, vjerskih institucija i ugostiteljskih objekata pokrenulo je pitanja prava na pravično suđenje, obrazovanje, slobodu vjeroispovijesti i mirno uživanje imovine, dok su ograničenja kretanja i okupljanja ometala prava na slobodu kretanja, izražavanja, udruživanja i slobodnih izbora. Forum će pružiti priliku najeminentnijim evropskim pravnim stručnjacima da govore o prijetnjama ljudskim pravima koje su se pojavile tokom pandemije te da daju rješenja za ove izazove.

Forum organizuju AIRE centar Program za Zapadni Balkan Civil Rights Defenders, a podržali su ga Vlada Ujedinjenog KraljevstvaVlada Kraljevine ŠvedskeFondacija Konrad Adenauer i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Centralnoj konferenciji koja će se održati u regionu Strazbura prisustvovat će Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska pravabivše i sadašnje sudije ovog sudate Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava

Tokom pet sesija učesnici i učesnice će imati priliku razgovarati o pravima iz Evropske konvencije koja su pogođena pandemijom, njihovoj zaštiti te situaciji na Zapadnom Balkanu.

Forum iz Strazbura možete pratiti uživo, uz obezbijeđen prevod, nakon registracije na sljedećem linku: http://bit.ly/3nKY2DJ

U isto vrijeme, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država Jugoistočne Evrope okupit će se u nacionalnim radnim centrima u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni će zajedno sa ombudsmanima, zastupnicima država pred sudom u Strazburu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima učestvovati u ovom događaju putem video linka. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave