Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Seminar: Alternativni načini iskorištavanja otpada kao sirovine

17.04.2018. 10:43 / Izvor: Akta.ba

SEMINAR / ALTERNATIVNI NAČINI ISKORIŠTAVANJA OTPADA KAO SIROVINE

09-10.05.2018 Hotel “GRAND HOTEL NEUM”, Neum

 

Koje su koristi od pohađanja seminara i zašto se organizira? Bosna i Hercegovina ima nerazvijenu infrastrukturu u pogledu održivog upravljanja otpadom, što za posljedicu ima da se otpad neadekvatno tretira, a u najviše slučajeva odlaže na (ne)legalne deponije.

Ovakav način upravljanja otpadom predstavlja veliki pritisak za okoliš, te ugrožava zdravlje ljudi. Osim toga gubi se prilika da se iskoriste korisna svojstva otpada i od njih stvori dodatna vrijednost i stvore nova radne mjesta.

U cilju da pristupi Evropskoj Uniji Bosna i Hercegovina dužna je ispuniti zahtjeve EU. a u budućnosti će biti dužna ispuniti i stroge zahtjeve propisane okolinskim akijem (pravnom stečevinom EU) između ostalog, oblasti upravljanja otpadom.

Prema Izvještaju Evropske Komisije ekonomski troškovi koji su u vezi sa nepropisnim odlaganjem otpada iznose oko 10 Eura po stanovniku1 što u slučaju Bosne i Hercegovine iznosi oko 40 miliona Eura godišnje, iz ovog razloga, al i drugih, neophodno je i u BiH povećati iskorištavanje korisnih svojstava otpada uz primjenu alternativnih tehnologija.

Ovaj seminar će polaznicima pružiti informacije o mogućim tehnologijama alternativnog tretmana otpada, te ponuditi informacije u vezi potencijala kojima BiH raspolaže za pojedine vrste otpada. Pored ovoga seminar će ponuditi nekoliko primjera iz prakse u BiH gdje se otpad već iskorištava primjenom alternativnih tehnologija.

Kome je seminar namijenjen?

Seminar je namijenjen osobama zaposlenim u privrednim subjektima, općinskim i kantonalnim uposlenicima koji žele unaprijediti svoja znanja iz oblasti upravljanja otpadom, obaveza koje nalažu važeći relevantni propisi, kao i različitim vrstama tretmana otpada.

Koje su teme?

Teme su strukturirane na način da se učesnici ovog seminara upoznaju sa tehnologijama alternativnog tretmana otpada, što podrazumijeva edukaciju o korisnosti komunalnog otpada kao alternativnog izvora energije, zatim edukaciju o potencijalu i koristima otpada iz stočarstva.

Osim navedenog, učesnici će imati priliku educirati se o modelima održivog upravljanja industrijskim i građevinskim otpadom, saznati će više o obradi emulzija i kreiranju dodatnih vrijednostinjihovom preradom kao i o proizvodnji RDF (Refuse Derived Fuel - gorivo iz otpada) i proizvodnji energije iz RDF. Također, na seminaru će predstavnici BH preduzeća prezentovati korištenje modernih tehnologija prerade otpada.

Predavači

Predavači su stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u oblasti upravljanja otpadom kao i predstavnici kompanija koje su direktno uključeni u proces tretmana pojedinih vrsta otpada.

Kotizacija

Kotizacija za Program usavršavanja iznosi 350,00 KM

Popusti

10% popusta na ranu prijavu i uplatu kotizacije do 16.04.2018. godine.

Dodatni popust od 5% se odobrava za učesnike koji su odslušali neki od seminara CETEOR-a POSEBNA PONUDA: Četvrti učesnik - GRATIS

Kotizacija uključuje troškove učestvovanja u radu seminara, osvježenje u pauzama, ručak, večeru, seminarski materijal i Uvjerenja o stručnom usavršavanju (smještaj nije uključen u kotizaciju).

Cijene su bez PDV-a

Mjesto i vrijeme

Seminar će se organizovati u hotelu “GRAND HOTEL NEUM”, u Neumu u periodu 09-10.05.2018. godine. Za učesnike seminara obezbjeden je popust za smještaj u odnosu na redovnu cijenu.

Kontakt telefon hotela GRAND HOTEL NEUM  je +387 36 880 222 ili slaven.konjevod@hotel-neum.com ili prodaja@hotel-neum.com

 

Kontakt osoba: Elma Kavazovć

Rok za prijavu: 04.05.2018. godine

Tel: +387 33563 582 

E-mail: ekavazovic@ceteor.ba

Fax: +387 33 205 72S

Web: www.ceteor.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave