Seminar: Analiza finansijskih izvještaja

08.09.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Analiza finansijskih izvještaja

Finansijski izvještaji imaju ključnu ulogu pri donošenju kvalitetnih strateških i operativnih odluka, te ih je stoga potrebno znati analizirati i interpretirati.

Seminar: Analiza finansijskih izvještaja
Datum i mjesto održavanja: 17.09. - Sarajevo
Predavač: dr. sc. Mirna Pajević
Seminar je ograničen na 15 učesnika, požurite sa prijavom!

Naš centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara. Te upute se odnose na obaveznu distancu u sali, provjetravanje, te svježi zrak i klimatizacija kao prostori za kafe pauze.

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

Finansijski izvještaji imaju ključnu ulogu pri donošenju kvalitetnih strateških i operativnih odluka, te ih je stoga potrebno znati analizirati i interpretirati. Bitno je znati koje informacije pružaju pojedini izvještaji, te gdje postoji prostor za računovodstvene i porezne manipulacije. Finansijski izvještaji determinišu odnosne prema kreditorima, dobavljačima, klijentima i dioničarima kompanije, te stoga o kvaliteti informacija iz finansijskih izvještaja ovisi cijena dionice, dobivanje kredita, ulaganje investitora i naposljetku visina porezne obaveze. Ključno je vidjeti u kojim segmentima finansijskih izvještaja se mogu izvući ključne informacije vezane uz poslovanje.

Seminar se u cijelosti bazira na konkretnim primjerima iz prakse, uz popratne interpretacije s aspekta finansijske analize i planiranja, na praktičan način koji ponekad nije sastavni dio standardne akademske literature.
Seminar je osmišljen kao interaktivan i dizajniran na način da svaki učesnik može iznijeti konkretan problem i dobiti prijedlog za rješenje kroz proaktivnu diskusiju. Tematika seminara je kombinacija teorije i prakse kroz primjere. Predavač koristi raznovrsnu i savremenu metodologiju rada: individualni i timski rad, simulacija situacija, studija slučaja, demonstracija i slično. Razmjenom iskustava na seminaru proširiti će se vidokrug svih učesnika i širina izražavanja mišljenja po predmetnoj tematici.

Teme seminara:
✓ Analiza i prezentacija finansijskih izvještaja, te njihovih ključnih dijelova (kako čitati bilanse i finansijske pokazatelje);
✓ Upoznavanje sa naprednom finansijskom analizom izvještaja;
✓ Bilans uspjeha (metode sastavljanja bilansa uspjeha, razlika između metoda ukupnih troškova i prodatih učinaka, analiza strukture i rasporeda ukupnih, poslovnih i finansijskih prihoda, rashoda i finansijskog rezultata);
✓ Bilans stanja (analiza aktive, stalne i obrtne imovine, analiza pasive, struktura sopstvenog i pozajmljenog kapitala – horizontalna i vertikalna analiza);
✓ Izvještaj o novčanim tokovima (razlike između poslovnih, ulagačkih/investicionih i finansijskih tokova);
✓ Promjene na kapitalu (osnivački kapital, rezerve i dobit/gubitak);
✓ Bilješke uz finansijske izvještaje (analiza dodatnih podataka poslovanja subjekta);
✓ Racio analiza, KPI – ključni finansijski pokazatelji (razumijevanje i tumačenje);
✓ Kako finansijske pokazatelje pretvoriti u konkretne korake u odlučivanju;
✓ Analiza finansijskog položaja kompanije (racio likvidnosti, koeficijenti finansijske moći i racio solventnosti, aktivnost i profitabilnost, sistematizovanje i tumačenje na konkretnim primjerima);
✓ Važnost i uloga obrtnog kapitala;
✓ Kako ustanoviti koji su dijelovi finansijskih pokazatelja ključni za stvaranje realne slike o kompaniji, te o procjeni vrijednosti kompanije;
✓ Najčešće pogreške u finansijskim izvještajima.

Cilj seminara:
Interaktivni seminar Analiza finansijskih izvještaja je edukativni program s naglaskom na praktičnu analizu i razumijevanje finansijskih izvještaja, fokusiran na pravilnu interpretaciju finansijskih indikatora i pokazatelja poslovanja, počevši od analize trendova u bilansu uspjeha – izvještaju o ukupnom rezultatu za period, strukturi i kretanju različitih vrsta novčanih tokova, praćenju omjera i indikatora aktivnosti, likvidnosti, zaduženosti, profitabilnosti, operativne i finansijske poluge, dodane ekonomske vrijednosti itd.

Ciljna skupina polaznika:
Članovima uprave, višem i srednjem menadžmentu većih kompanija; Direktorima malih i srednjih preduzeća; Voditeljima i radnicima u odjelu finansija, računovodstva i kontrolinga; Zaposlenima u finansijskim institucijama koji su u dodiru s korporativnim sektorom i kojima je potrebno razumijevanje finansijske analize i planiranja na korporativnom nivou; Zaposlenima u javnoj upravi, ministarstvima i ostalim javnim službama kojima je potrebno razumijevanje finansijske analize i planiranja na korporativnom nivou.

REDAVAČ

dr. sc. Mirna Pajević 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar
Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo
Vrijeme: 17. septembar, 10-16h

CIJENA SEMINARA

Kotizacija za učešće na seminaru Napredne vještine prodaje i pregovaranja iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 11. septembra iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje: 
✓ Učešće na seminaru
✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
✓ Materijal za pisanje
✓ Potvrdu o učešću na seminaru
✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave