Seminar: Cash Flow plan i upravljanje likvidnošću

23.07.2020. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Cash Flow plan i upravljanje likvidnošću

Likvidnost predstavlja mogućnost da se izmire obaveze koje dospjevaju u kratkom roku (do godinu dana).

Seminar: Cash Flow plan i upravljanje likvidnošću

Datum i mjesto održavanja: 27.08. - Sarajevo

Predavač: Damir Sokolović

 

Seminar je ograničen na 15 učesnika, požurite sa prijavom!

Naš centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara. Te upute se odnose na obaveznu distancu u sali, provjetravanje, te svježi zrak i klimatizacija kao prostori za kafe pauze.

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

Likvidnost predstavlja mogućnost da se izmire obaveze koje dospjevaju u kratkom roku (do godinu dana). Likvidnost se vezuje za postojanje dovoljne obrtne imovine iz koje će se izmiriti obaveze, a zatim i kapacitet kompanije da tu obrtnu, kratkoročnu imovinu, pretvori u novac. Obrtnu imovinu čine potraživanja, zalihe, kratkoročni papiri od vrijednosti, kao i sam novac na računu. Potraživanja nastaju kao posljedica brojnih faktora, ali svakako najznačajniji jeste naša odluka da nekome našu robu ili usluge prodajemo uz povjerenje da će nam istu platiti u nekom budućem (dogovorenom) vremenskom periodu.

Da bi bila likvidna, kompanija mora imati više kratkoročne (likvidne) imovine od kratkoročnih obaveza. Iako svi tvrde da “Cash is king” značajan broj vlasnika i menadžera stavlja akcenat isključivo na iznos prihoda i dobiti, zanemarujući operativne tokove gotovine. Pozitivan novčani tok je po mnogo čemu daleko važniji pokazatelj stvarne uspješnosti kompanije nego što je to slučaj sa dobiti, jer realno odražava pravu sliku poslovanja. Značaj toka gotovine/novca je utoliko veći jer predstavlja važan izvor informacija i za veliki broj drugih zainteresovanih strana, kao što su npr. banke koje na osnovu novčanog toka procjenjuju da li firma ima kapacitet da redovno otplaćuje novi kredit koji je zatražen.

U periodima krize, kao što je ova, kada je likvidnost kompanije ugrožena, veoma je bitno da se plan novčanih/gotovinskih tokova (Cash Flow plan) donosi i prati za što je moguće kraći vremenski period! Pravilnim planiranjem priliva i odliva gotovine, menadžment može donositi i/ili prilagođavati svoje poslovne odluke, bitne za budućnost kompanije.

Kroz seminar će vas voditi vrhunski finansijski stručnjak Damir Sokolović.

 

Teme seminara:

Gotovina i gotovinski tok (Cash Flow);

Kako planirati i pratiti Cash Flow;

Upravljanje troškovima i njiihov uticaj na gotovinske tokove;

Procjena poslovnih partnera – Risk Management;

Ročna usklađenost potraživanja i obaveza – da li je moguća u ovim vremenima?;

Upravljanje zalihama sa aspekta likvidnosti;

Investicije i njihov efekt na gotovinski tok;

Koje je zaključke moguće donijeti na osnovu Cash Flow izvještaja.

 

Cilj seminara:

Sticanje neophodnih znanja i vještina za prepoznavanje potencijalnih opasnosti po likvidnost kompanije, ocjenu kratkoročne i dugoročne likvidnosti kompanije, ocjenu kratkoročne i dugoročne likvidnosti kupaca i dobavljača i razumjevanje kako menadžerske odluke mogu pozitivno ili negativno uticati na likvidnost.

 

Ciljna skupina polaznika:

Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija svih veličina, finansijskim direktorima, zaposlenima u kontrolingu, kao i onima koji razmišljaju o uvođenju kontrolinga u svoje privredno društvo.

 

PREDAVAČ

Damir Sokolović je gradio svoje poslovno i stručno iskustvo na  dužnosti direktora (GM/CEO) ili finansijskog direktora (CFO) u različitim kompanijama, bankama i finansijskim institucijama. U revizorskom društvu Revsar d.o.o. Sarajevo, kao direktor, organizovao je i vodio reviziju različitih domaćih i međunarodnih kompanija. U tom periodu je stekao i zvanje Ovlaštenog revizora, te bio koautor knjige „Računovodstvo za nevladine organizacije“. U ProCredit Banci je vodio  odjel interne revizije. U naftnoj industriji bio je finansijski direktor u OMV BH d.o.o. Sarajevo (član OMV ag Wien), a nakon toga i finansijski direktor Energopetrol d.d. Sarajevo i Holdina d.o.o. Sarajevo (članovi INA/MOL grupe). Na nivou OMV grupe prošao je brojne treninge sa naglaskom na upravljanje grupama, motivaciju i pregovaranje/rješavanje sukoba. Kroz specijalistički studij „Power2Manage“ na IMD Business School, Lausanne, Švicarska, dodatno je obogatio svoje znanje u područjima upravljanja finansijama, organizacija i upravljanja timom. Kao direktor Diners Club BH d.o.o. Sarajevo je bio zadužen za reorganizaciju i jačanje položaja brenda Diners na BH tržištu. Na mjestu direktora Vakufske banke d.d. Sarajevo je bio zadužen za cjelokupno poslovanje i daljnje jačanje banke. Trenutno je direktor konsultantske kuće „DS savjetovanje“ d.o.o. Sarajevo, čiji je i osnivač.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar

Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo

Vrijeme: 27. august, 10-16h

 

CIJENA SEMINARA

Kotizacija za učešće na seminaru Cash Flow plan i upravljanje likvidnošću  iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 14. augusta iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

 

Cijena uključuje:

Učešće na seminaru

Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi

Materijal za pisanje

Potvrdu o učešću na seminaru

Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:

E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave