Seminar: Finansijski kontroling

11.02.2020. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Finansijski kontroling

Znate šta je kontroling, ali biste željeli bolje upoznati svrhu i njegov uticaj na svakodnevno donošenje poslovnih odluka?

Finansijski kontroling


Datum održavanja: 19.03., Sarajevo
Predavač: Damir Sokolović

Rezervišite svoje mjesto i iskoristite pogodnosti rane prijave!

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Znate šta je kontroling, ali biste željeli bolje upoznati svrhu i njegov uticaj na svakodnevno donošenje poslovnih odluka? Slušate vaše partnere iz drugih kompanija da hvale/kude (svoj) kontroling, ali niste baš sigurni o čemu pričaju?

Albrecht Deyhle je doprinio oblikovanju kontroling prakse. On je 1971. godine u Gautingu kod Minhena osnovao Controlller Akademie i od tada je školovao preko 40.000 Njemačkih kontrolora. Osnovna misija Controller Akademie je obuka kontrolora. Obilježje Deyhle-ove koncepcije je visoka jasnost i razumljivost. Kontroling je usko povezan sa planiranjem, odlučivanjem, pripremom i prezentacijom brojki koje su orijentisane ka cilju.

“Kontrolor ima zadatak ekonomske pratnje, savjetodavca i ekonomske savjesti. Kako bi saradnja između kontrolora i menadžera bila uspješna, menadžer mora biti spreman na prihvatanje neugodne istine.” Albert Deyhle

Kroz seminar će vas voditi vrhunski finansijski stručnjak Damir Sokolović, koji će kroz primjere iz prakse obraditi teme:

✓ Svrha i cilj kontrolinga;
✓ Najvažniji alati koji se koriste u kontrolingu i način na koji ti alati pomažu u prepoznavanju promjena;
✓ Uticaj kontrolinga na donošenje poslovnih odluka;
✓ Organizacija odjela kontrolinga i njegovo mjesto u strukturi kompanije;
✓ Međuzavisnost vlasnika/menadžera i kontrolora.

Razgovarat ćemo i o budžetiranju, vrijednosti dobrog planiranja i šta nam govore odstupanja od budžetskih pozicija. Upoznat ćemo se sa različitim skraćenicama i pojmovima (EBIT, KPI, Profit, COGS, CAPEX, OPEX, NWC, CF, itd.) i vidjeti da iza njih stoje samo brojevi i dobra organizacija. Naravno, direktni i indirektni troškovi, kalkulacije i alokacijski ključevi su također dio ove radionice.

 

Teme seminara:
✓ Kontroling;
✓ Finansijski izvještaji;
✓ Alati kontrolinga i njihova primjena.

 

Seminar je namijenjen:
Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija svih veličina, finansijskim direktorima, zaposlenima u kontrolingu, kao i onima koji razmišljaju o uvođenju kontrolinga u svoje privredno društvo.

 

PREDAVAČ

Damir Sokolović

Damir Sokolović je gradio svoje poslovno i stručno iskustvo na  dužnosti direktora (GM/CEO) ili finansijskog direktora (CFO) u različitim kompanijama, bankama i finansijskim institucijama. U revizorskom društvu Revsar d.o.o. Sarajevo, kao direktor, organizovao je i vodio reviziju različitih domaćih i međunarodnih kompanija. U tom periodu je stekao i zvanje Ovlaštenog revizora, te bio koautor knjige „Računovodstvo za nevladine organizacije“. U ProCredit Banci je vodio  odjel interne revizije. U naftnoj industriji bio je finansijski direktor u OMV BH d.o.o. Sarajevo (član OMV ag Wien), a nakon toga i finansijski direktor Energopetrol d.d. Sarajevo i Holdina d.o.o. Sarajevo (članovi INA/MOL grupe). Na nivou OMV grupe prošao je brojne treninge sa naglaskom na upravljanje grupama, motivaciju i pregovaranje/rješavanje sukoba. Kroz specijalistički studij „Power2Manage“ na IMD Business School, Lausanne, Švicarska, dodatno je obogatio svoje znanje u područjima upravljanja finansijama, organizacija i upravljanja timom. Kao direktor Diners Club BH d.o.o. Sarajevo je bio zadužen za reorganizaciju i jačanje položaja brenda Diners na BH tržištu. Na mjestu direktora Vakufske banke d.d. Sarajevo je bio zadužen za cjelokupno poslovanje i daljnje jačanje banke. Trenutno je direktor konsultantske kuće „DS savjetovanje“ d.o.o. Sarajevo, čiji je i osnivač.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar 
Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo
Vrijeme: 19. mart, 10-17h

 

CIJENA

Kotizacija za učešće na seminaru Finansijski kontroling iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 01. marta iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).
U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje:
✓ Učešće na seminaru
✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
✓ Materijal za pisanje
✓ Potvrdu o učešću na seminaru
✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:
E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave