Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Seminar: Finansijski kontroling

02.07.2020. 09:21 / Izvor: Akta.ba

Seminar: Finansijski kontroling

Datum i mjesto održavanja: 21.07. - Sarajevo

Predavač: Damir Sokolović

 

Seminar je ograničen na 20 učesnika, požurite sa prijavom!

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Znate šta je kontroling, ali biste željeli bolje upoznati svrhu i njegov uticaj na svakodnevno donošenje poslovnih odluka? Slušate vaše partnere iz drugih kompanija da hvale/kude (svoj) kontroling, ali niste baš sigurni o čemu pričaju?

Albrecht Deyhle je doprinio oblikovanju kontroling prakse. On je 1971. godine u Gautingu kod Minhena osnovao Controlller Akademie i od tada je školovao preko 40.000 Njemačkih kontrolora. Osnovna misija Controller Akademie je obuka kontrolora. Obilježje Deyhle-ove koncepcije je visoka jasnost i razumljivost. Kontroling je usko povezan sa planiranjem, odlučivanjem, pripremom i prezentacijom brojki koje su orijentisane ka cilju.

“Kontrolor ima zadatak ekonomske pratnje, savjetodavca i ekonomske savjesti. Kako bi saradnja između kontrolora i menadžera bila uspješna, menadžer mora biti spreman na prihvatanje neugodne istine", Albert Deyhle

 

Kroz seminar će vas voditi vrhunski finansijski stručnjak Damir Sokolović, koji će kroz primjere iz prakse obraditi teme:

✓ Svrha i cilj kontrolinga;

✓ Najvažniji alati koji se koriste u kontrolingu i način na koji ti alati pomažu u prepoznavanju promjena;

✓ Uticaj kontrolinga na donošenje poslovnih odluka;

✓ Organizacija odjela kontrolinga i njegovo mjesto u strukturi kompanije;

✓ Međuzavisnost vlasnika/menadžera i kontrolora.

Razgovarat ćemo i o budžetiranju, vrijednosti dobrog planiranja i šta nam govore odstupanja od budžetskih pozicija. Upoznat ćemo se sa različitim skraćenicama i pojmovima (EBIT, KPI, Profit, COGS, CAPEX, OPEX, NWC, CF, itd.) i vidjeti da iza njih stoje samo brojevi i dobra organizacija. Naravno, direktni i indirektni troškovi, kalkulacije i alokacijski ključevi su također dio ove radionice.

 

Teme seminara:

Kontroling

Definicija, organizacijska struktura kompanije, upoznavanje sa kontrolingom, uvođenje kontrolinga u kompaniju, koncepcije kontrolinga, preduslovi za kontroling, računovodstvo i baze podataka, izbor poslovnog rješenja, izazovi pri implementaciji kontrolinga, izmjene organizacijske strukture kompanije i mjesto kontrolinga u njoj, šta očekujemo od kontrolora.

Finansijski izvještaji

Osnovni elementi, bilans stanja, bilans uspjeha, izvještaj o gotovinskim tokovima (Cash Flow), struktura finansijskih izvještaja (aktiva, pasiva, kapital, zalihe, potraživanja i obaveze, prihodi, troškovi, nabavna vrijednost, dobit, gotovinski primici i izdaci), tačnost i istinitost podataka u finansijskim izvještajima, saradnja sa računovodstvom.

Alati kontrolinga i njihova primjena

4-windows, ABC obračun troškova na bazi aktivnosti, profitni centri, mjesta troška, kontribuciona marža, trošak prodaje, bruto marža,  KPI – ključni pokazatelji učinaka, neto obrtna sredstva, životni ciklus proizvoda, obračun cijene koštanja, SMART cilj, SWOT analiza, profitabilnost, likvidnost, operativni troškovi, EBIT/obaveze, period naplate/plaćanja, amortizacija, BOM – sastavnica, prijelomna tačka rentabilnosti.

Teme će biti obrađene kroz primjere iz prakse i zajedničku diskusiju.

 

Ciljna skupina polaznika:

Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija svih veličina, finansijskim direktorima, zaposlenima u kontrolingu, kao i onima koji razmišljaju o uvođenju kontrolinga u svoje privredno društvo.

 

PREDAVAČ

Damir Sokolović je gradio svoje poslovno i stručno iskustvo na  dužnosti direktora (GM/CEO) ili finansijskog direktora (CFO) u različitim kompanijama, bankama i finansijskim institucijama. U revizorskom društvu Revsar d.o.o. Sarajevo, kao direktor, organizovao je i vodio reviziju različitih domaćih i međunarodnih kompanija. U tom periodu je stekao i zvanje Ovlaštenog revizora, te bio koautor knjige „Računovodstvo za nevladine organizacije“. U ProCredit Banci je vodio  odjel interne revizije. U naftnoj industriji bio je finansijski direktor u OMV BH d.o.o. Sarajevo (član OMV ag Wien), a nakon toga i finansijski direktor Energopetrol d.d. Sarajevo i Holdina d.o.o. Sarajevo (članovi INA/MOL grupe). Na nivou OMV grupe prošao je brojne treninge sa naglaskom na upravljanje grupama, motivaciju i pregovaranje/rješavanje sukoba. Kroz specijalistički studij „Power2Manage“ na IMD Business School, Lausanne, Švicarska, dodatno je obogatio svoje znanje u područjima upravljanja finansijama, organizacija i upravljanja timom. Kao direktor Diners Club BH d.o.o. Sarajevo je bio zadužen za reorganizaciju i jačanje položaja brenda Diners na BH tržištu. Na mjestu direktora Vakufske banke d.d. Sarajevo je bio zadužen za cjelokupno poslovanje i daljnje jačanje banke. Trenutno je direktor konsultantske kuće „DS savjetovanje“ d.o.o. Sarajevo, čiji je i osnivač.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar

Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo

Vrijeme: 21. juli, 10-16h

 

CIJENA SEMINARA

Kotizacija za učešće na seminaru Finansijski kontroling iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 10. jula iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

 

Cijena uključuje:

✓ Učešće na seminaru

✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi

✓ Materijal za pisanje

✓ Potvrdu o učešću na seminaru

✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Naš edukacijski centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara. Te upute se odnose na obaveznu distancu u sali, provjetravanje, te svježi zrak i klimatizacija kao prostori za kafe pauze.

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:

E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave