Seminar: Funkcije upravljanja ljudskim resursima

12.05.2014. 13:09 / Izvor: eKapija.ba
Seminar: Funkcije upravljanja ljudskim resursima

Strategijski menadžment ljudskih resursa predstavlja pristup planiranog razvoja i aktivnosti ljudskih resursa usmjerenih na to da omoguće organizaciji postizanje njenih ciljeva.

FUNKCIJE UPRAVLJANJA LJUDSKIM RESURSIMA

(upravljajte strateški pomoću podfunkcija HRM-a)

Datum:   29.-31.05.2014.

Mjesto: Brela,Hotel Marina

Organizator: Business-Educa d.o.o.Centar za edukaciju I poslovno savjetovanje

Kontakt  osoba: Nadira Duraković

mob.: +38761311881

e-mail: business.educa@gmail.com, durakovicnadira@yahoo.com

Rok za prijavu je 22.05.2014.

Strategijski menadžment ljudskih resursa predstavlja pristup planiranog razvoja i aktivnosti ljudskih resursa usmjerenih na to da omoguće organizaciji postizanje njenih ciljeva.

Model strategijskog menadžmenta ljudskih resursa predstavlja cjelovit pristup koji uključuje drugačiju filozofiju, politiku i praksu ljudskih resursa.

 Schulerov model strategijskog menadžmenta ljudskih resursa 5-P(philosophy, policies,programmes,practices,processes)

1-P-filozofiju ljudskih resursa određuju strategijski ciljevi i strategije organizacije

2-P- politika(e) ljudskih resursa predstavljaju vodič za akcije rješavanja poslovnih pitanja i problema vezanih za ljude koji su od presudnog značaja za poslovanje i uspjeh organizacije

3-P-programi ili strategije ljudskih resursa mogu biti usmjereni na rješavanje predviđenog nedostatka ljudi ili određenih znanja i vještina,na podizanje motivacije,iznalaženje novih rješenja i inovacija idr.

4-P-praksa ljudskih resursa označava i pojačava oblike očekivanog ponašanja tj.vođstvene,menadžerske i operativne uloge.

5-P-procesi ljudskih resursa označavaju kako se sve druge aktivnosti ili podfunkcije ljudskih resursa identificiraju,razvijaju i primjenjuju.

„Ljudski resursi su pokretači svih organizacija,samo adekvatno bavljenje ljudima, uvođenje sistema za HRM ili dio aktivnosti ULJR će obezbjediti efikasno funkcionisanje organizacija gdje su koristi višestruke kako za organizaciju tako i za zaposlene“

Menadžment ljudskih resursa ne predstavlja samo upravljačku funkciju u organizaciji već predstavlja i stratešku funkciju organizacije .

Razlog više zašto uvoditi sistem za HRM jeste  reformisati kadrovsku službu koja predstavlja čisto administrativnu funkciju te pomoći da preraste u funkcionalnu,efikasnu službu/odjel za ULJR koja će moći odgovoriti zahtjevima organizacije i pomoći u efikasnijem funkcionisanju, a u onim organizacijama gdje su uspostavljeni odjeli  pomoći zaposlenima koji se bave HRM-om da usavrše svoja znanja i unaprijede rad svojih odjela jer HRM je funkcija koja se stalno nadograđuje i razvija.

Pomoću podfunkcija HRM-a koje će biti predmet izlaganja na seminaru dat će odgovor na ključna pitanja vezana za poslovanje svake organizacije i povezati sve podfunkcije u jednu cjelinu.

Prednosti za Vas i vašu organizaciju

-naučiti pravilno pozicionirati odjel, službu, jedinicu za upravljanje ljudskim resursima

-kroz radionice u grupama proći kroz većinu podfunkcija HRM-a kao što su: analiza posla,planiranje ljudskih resursa,upravljanje radnim učinkom pomoću ciljeva,regrutovanje i selekcija kandidata,obuka i razvoj zaposlenih s ciljem da se dobije jedna zaokružena cjelina funkcionisanja podfunkcija HRM-a.                                      

SEMINAR NAMIJENJEN

Menadžerima, rukovodiocima, direktorima, šefovima organizacionih jedinica, službama/odjelima za ULJR, kadrovskoj službi i pravnicima koji rade u njoj, vođama timova,svim javnim institucijama i privatnim preduzećima, općinama/opštinama,bankama i svima koji žele reformisati i unaprijediti rad svojih organizacija i zainteresiranim za ovu tematiku.

SADRŽAJ SEMINARA

  • Značaj MLJR za poslovanje organizacije kao strateške funkcije
  • Organizaciono struktuiranje (služba/odjel,jedinica za ULJR)
  • Podfunkcije upravljanja ljudskim resursima
  • Analiza posla
  • Planiranje ljudskih resursa
  • Regrutovanje i selekcija kandidata
  • Upravljanje radnim učinkom pomoću ciljeva
  • Strategije nagrađivanja
  • Važnost obuke i razvoja zaposlenih
  • Specifične teme MLJR

Metode rada:

Individualni i timski rad kroz razmjenu iskustava i stjecanja novih znanja i vještina,radionice,simulacije i kroz igranje uloga nastojimo uključiti sve polaznike u interaktivnost rada, te praktičnim primjerima doći do zajedničkih rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave