Seminar: Mapiranje i unaprijeđenje procesa i procedura u Konjicu

21.03.2013. 00:00 / Izvor: eKapija.ba
Seminar: Mapiranje i unaprijeđenje procesa i procedura u Konjicu

Adizes South east Europe (Asee) organizuje seminar Mapiranje i unaprijeđenje procesa i procedura u Konjicu, od 28. do 29.3.2013.

Adizes South east Europe (Asee) organizuje seminar Mapiranje i unaprijeđenje procesa i procedura u Konjicu, od 28. do 29.3.2013.

1. dan: Metode i tehnike za Reinženjering procesa i procedura

Prezentovanje metoda, tehnika i koncepata za reinženjering administrativnih i proizvodnih procesa i procedura u kompaniji

Metode i tehnike:

        Kaizen

        MDC – Method Design Concept

        MTM – Method Time Measurement

        JIT – Just in Time

        Kanban

- Sve metode i tehnike se propraćene vježbama (radionica),  praktičnim doživljavanjem metoda i tehnika

- Primjeri unaprijeđenja procedura u svjetskoj i našoj praksi

 Alati za analizu i mapiranje procesa i procedura

- Analiza aktivnosti

- Mapiranje procesa

- Ergonomija

- 5S

- Analize procesa i rad na unaprijeđenju procesa i procedura

Odabir procesa i poslova u kompaniji koji će se trećeg dana analizirati od strane učesnika seminara (OpenSpace)

        Prijedlozi operacija i procedura za unaprijeđenje

        Prijavljivanje za konkretne pilot projekte

        Odabir pilot projekata koji će se sprovoditi trećeg dana seminara

 2. Dan: Pilot projekat - Reinženjering procesa u kompaniji

- Analiza procesa (mapiranje procesa) i prikupljanje potrebnih podataka odabranih procesa i procedura (rad u grupama po metodologiji OpenSpace).

- Brainstorming (traženje rješenja)

- Seminar se završava prezentacijom potencijalnih rezultata i mogućnosti unaprijeđenja predloženih vježba-pilot projekata.

Teme seminara:

•        Uvođenje zaposlenih u nov način razmišljanja kroz predočavanje mogućnosti unaprijeđenja i povećanja efikasnosti kao i predstavljanje metoda i tehnika koje to omogućavaju.

•        Kako izmjeriti stvarne kapacitete i potencijal poboljšanja, kako iskoristiti skrivene rezerve?

•        Kako isti posao raditi efikasnije promjenom metode rada, minimiziranje čekanja, skraćenje vremena obrade zahtjeva,traženja i upisivanja podataka, toka dokumentacije(administracija),  skraćenje vremena operacije, ciklusa proizvodnje (proizvodnja),

•        Povezivanje organizacionih dijelova kompanije, eliminisanje grešaka i ponavljanja poslova, konstruisanje kvalitetnih i sigurnih procedura.

•        Ušteda u troškovima kancelarijskog/proizvodnog materijala i organizacija arhivskog materijala/međuskladišta nedovršene proizvodnje - smanjenje količine angažovanih sredstava u procesu (veći obrt).

•        Smanjenje ukupnih troškova i povećanje konkurentnosti.

•        Humanizacija/ergonomija radnog mjesta, smanjenje zamora, povreda i povećanje motivisanosti.

•        Razvijanje rješenja i definisanje praktičnih koraka i redoslijeda koraka u projektu unaprijeđenja.

 Metode i tehnike koje se predstavljaju:

KAIZEN – Kontinualno unaprijeđenje: Prednost koncepta se ogleda kroz praktičnu primjenljivost kontinuiranog unaprijeđenja procesa i poslova bez obzira na djelatnost kojom se kompanija bavi (uslužna djelatnost/administracija ili proizvodnja). Rješenja se sprovode bez kapitalnih investicija, uz jasne rezerve i mogućnosti unaprijeđenja poslova sa postojećim resursima, zaposlenima i tehnologijom. Prva faza KAIZEN-a je mapiranje procesa što omogućava brzo pronalaženje mjesta u procesu koji imaju potencijal za poboljšanjem.

MDC – Method Design Concept– alat za konstruisanje nove metode koji nam daje korake i redoslijed postupaka koji za cilj imaju unaprijeđenje procesa i analiziranih poslova. Racionalizacija i poboljšanje metode rada se sprovodi kroz eliminisanje / skraćenje suvišnih poslova, zahvata i pokreta. Ovaj pristup nam omogućava da u velikoj mjeri utičemo na metod, način na koji obavljamo posao/operaciju/proceduru i da kroz kreiranje potpuno nove metode rada skratimo vrijeme i troškove obavljanja datog posla.

Kanban, Just In Time (JIT), Tehnike koje obezbeđuju brzu vizuelnu povratnu informaciju u procesima bez obzira da li se odvijaju u proizvodnji ili administraciji, uslužnoj djelatnosti (banka, bolnica, komercijala,...). JIT i Kanban predstavljaju važan dio Kaizen - japanske proizvodne filozofije gdje se kroz brzu identifikaciju uzroka grešaka, eliminišu suvišni poslovi, smanjuju angažovana sredstva, povećava obrt angažovanog kapitala  i smanjuje protočno vrijeme (ciklus) obavljanja procesa ili posla.

MTM – Method Time Mesurement - metod sa unaprijed određenim vremenima za pokrete i zahvate, pomoću kojeg se dobija objektivno vrijeme trajanja operacije, kao i jasan uvid što to možemo mijenjati u načinu obavljanja posla. Uz pomoć MTM smo u mogućnosti da konstruišemo tačne i efikasne procedure bez obzira o kom poslu je riječ.

5S i Ergonomija - Organizacija i humanizacija radnog mjesta i okruženja:Cilj je da se omogući obavljanje poslova istim intezitetom tokom čitavog radnog dana/nedjelje, utiče na ,,kritične tačke’’ brzog zamaranja i povreda (položaj tijela/ruku, monotonija, statični, ponavljajući pokreti, teški poslovi). Ovaj pristup nam omogućava da se poslovi obavljaju lakše, brže i efikasnije. 5S i Ergonomija utiču i na motivaciju, kroz uređenje radnog mjesta/prostora (raspored/traženje, urednost/izgled, smetnje, udobnost, fleksibilnost prostora) koji u velikoj mjeri može da utiče na smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja zaposlenih i njihovu sveukupnu produktivnost.

Učesnici seminara imaju mogućnost da testiraju primjenljivost predstavljenih koncepata/metoda/tehnika kako kroz praktične vježbe i radionicu,  primjere iz prakse, tako i kroz analizu i unaprijeđenje procesa/poslova/procedura koji odvijaju u njihovim kompanijama.

PREDAVAČ:

Srđan Nonković, Consultant & Senior Associate, ASEE

Mjesto i vrijeme održavanja:

Konjic, Hotel Garden City, Trbića Polje b.b. od 09:00 – 17:00

Prijave: office@asee.ba, rasema.dzinalija@asee.ba ; rasema.dzinalija@asee.biz

Tel/Fax: +387 33 624 030, +387 62 331 910, kontakt osoba: Rasema Džinalija

Prijave slati najkasnije do 20.3. 2013. god.                                                        

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave