Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Seminar o temi: "Integrirano upravljanje rizicima - izazovi i perspektive razvoja" od 19. do 23. januara u Sarajevu

17.01.2009. 10:29 / Izvor: Fena

Sarajevo će u periodu od 19. do 23. januara biti domaćin regionalnog seminara o temi: "Integrirano upravljanje rizicima - izazovi i perspektive razvoja".

Seminar, koji u saradnji sa UNDP-om i Agencijom za upravljanje u vanrednim situacijama Kraljevine Danske organizira Ministarstvo sigurnosti BiH, će biti održan u dva modula i to : "Iskustva u izgradnji integriranog sistema 112" i "Izrada procjene rizika prirodnih ili drugih nesreća - primjenjene metodologije i preporuke".

Bit će predstavljena ideja uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 i koncept uređenja u razvijenim zemljama Švedskoj, Danskoj i Sloveniji te iskustva uspostave i integriranja ovog sistema u zemaljama jugoistočne Evrope.

Drugi modul obuhvatit će prezentaciju Metodologije procjene rizika u zemljama Evropske unije, iskustva procjene rizika u drugim zemljama Evrope kao i u Bosni i Hercegovini.

Seminar je od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu jer su u toku aktivnosti na uspostavi Operativnog komunikacijskog centra BiH -112 koji će djelovati u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH i izrada Procjene ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća.

Pored predstavnika struktura zaštite i spašavanja iz BiH, na seminaru će učestvovati i predstavnici Švedske, Danske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Makedonije i Turske te međunarodnih organizacija OHR-a, NATO-a, EUPM-a, UN-a, UNDP-a u BiH i Evropske komisije.

Uz zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadovića koji će u ponedjeljak, 19. januara, pozdravnim obraćanjem otvoriti seminar, učesnicima će se obratiti i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab i predstavnik Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama Kraljevine Danske Steffen Scmidt, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave