Seminar: Upravljanje, procjena i praćenje ekonomske isplativosti ulaganja

30.09.2020. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Upravljanje, procjena i praćenje ekonomske isplativosti ulaganja

Naš centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara.

Seminar: Upravljanje, procjena i praćenje ekonomske isplativosti ulaganja

Datum i mjesto održavanja: 22.10. - Sarajevo

Predavač: dr. sc. Mirna Pajević

Seminar je ograničen na 15 učesnika, požurite sa prijavom!

 

Naš centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara. Te upute se odnose na obaveznu distancu u sali, provjetravanje, te svježi zrak i klimatizacija kao prostori za kafe pauze.

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

Ulaganjem (investicijom) se može označiti bilo koja vrsta ulaganja, primarno novčanih sredstava, radi stjecanja određenih ekonomskih koristi, odnosno profita. Pri tome se može ulagati u realne oblike imovine koji omogućavaju ostvarivanje ekonomskih koristi odnosno profita kroz određene produktivne poslovne aktivnosti, kao i u finansijske oblike imovine i s njima izjednačene investicije.

Ulaganje ima izuzetnu važnost u razvoju svake kompanije, te je veoma bitno poznavanje i poštivanje osnovnih pravila i postulata kapitalnog (investicionog) budžetiranja, kao i pravilan odabir metoda za donošenje odluka o ulaganju.

Proaktivno upravljanje prihodima i troškovima ključno je za ocjenu isplativosti ulaganja, njihovo procjenjivanje i praćenje. U proaktivnom upravljanju troškovima i prihodima nije riječ o brzim i kratkoročnim poboljšanjima, već o dugoročnom poboljšanju troškovnih i prihodovnih pozicija, odnosno dugoročnim prednostima u usporedbi sa konkurencijom.

Kapitalni projekti zauzimaju značajni dio bilansa svake kompanije, te ponekad određuju uspjeh ili propast same kompanije. Kod odabira i primjene alata za donošenje konačnih odluka o ulaganju treba biti izuzetno pažljiv, te poštivati principe kapitalnog budžetiranja. Jednom donesene odluke o ulaganju ne mogu se lako promijeniti, te pogreške mogu imati višestruke posljedice. Rezultat kvalitetnog upravljanja ulaganjima je jedan od načina postizanja menadžerskih ciljeva na temelju optimalnog angažovanja resursa.

Poznavanje osnovnih pokazatelja i načina odlučivanja prilikom odabira pravilne strukture i izvora finansiranja i ulaganja, kao i izrada uspješnog investicijskog plana, odnosno investicijskog projekta ili plana ulaganja, postaje ključna karika uspješne poslovne ekspanzije.

U praktičnom smislu, upravljanje, procjena i praćenje ekonomske isplativosti ulaganja podrazumijeva podvrgavanje troškova i prihoda sistemu kontrole. Ovo podrazumijeva predviđanje, planiranje, budžetiranje i kontrolu troškova i prihoda, analize koje pokazuju ponašanje troškova i prihoda ovisno o promjeni okolnosti i uzroke odstupanja od predviđenih veličina s ciljem njihovog zadržavanja u prihvatljivim granicama. Na ovaj način se osigurava informacija menadžerima za izbor između mogućih alternativa koje omogućavaju promjene smjerova aktivnosti radi postizanja optimalnih ekonomskih rezultata.

 

Teme seminara:

✓ Strateške odluke i konkurentske strategije upravljanja

✓ Promjene u savremenom poslovnom okruženju

✓ Upravljanje ulaganjima kroz upravljanje prihodima i troškovima

✓ Upravljačko i menadžersko računovodstvo

✓ Alternativno poslovno odlučivanje

✓ Upravljanje kapitalnim izdacima (CAPEX vs OPEX)

✓ Trošak amortizacije, vrste i utjecaj

✓ Kontrola projektne dokumentacije, od odluke do ulaganja

✓ Opravdanost i izvodivost ulaganja

✓ Finansijska isplativost i metode procjene vrijednosti ulaganja (tržišna metoda, metoda kapitalizacije i troškovna metoda)

✓ Trošak finansiranja i analiza novčanih tokova

Pokazatelji učinka, analiza profitabilnosti i kontrola

✓ Praktični primjeri (NPV, IRR)

 

Metodologija rada:

Seminar je osmišljen kao interaktivan i dizajniran na način da svaki učesnik može iznijeti konkretan problem i dobiti prijedlog za rješenje kroz proaktivnu diskusiju, a tiče se upravljanja prihodima i troškovima, poslovnim odlukama i ulaganjem u različite vrste projekata odnosno investicija. Tematika seminara je kombinacija teorije i prakse kroz niz praktičnih primjera, testova i vježbi. Predavač koristi raznovrsnu i savremenu metodologiju rada: individualni i timski rad, simulacija situacija, studija slučaja, demonstracija i slično. Razmjenom iskustava na seminaru proširiti će se vidokrug svih učesnika i širina izražavanja mišljenja po predmetnoj tematici.

 

Ciljna skupina polaznika:

Vlasnici, menadžeri, rukovodioci, tim lideri, projektne jedinice, projekt menadžeri, zaposlenici iz sektora/službi za finansije, računovodstvo i investiranje, tehnički odjeli, javni i privatni sektor, i svi oni koji žele da budu efikasniji i efektivniji na svom radnom mjestu u cilju što boljeg donošenja poslovnih odluka i povećanja efikasnosti i efektivnosti poslovanja.

 

PREDAVAČ

dr. sc. Mirna Pajević

Rođena je u Sarajevu, gdje završava osnovnu i srednju školu, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, te diplomira 2009. godine u oblasti finansijskog menadžmenta i magistrira na istom fakultetu 2011. godine u oblasti makrofinansijskog menadžmenta. Nakon toga upisuje doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kreiran u okviru Tempus projekta u suradnji s Faculty of Economics and Business, University of Vienna i Faculty of Economics, University of Ljubljana, smjer Menadžment / Business koji s uspjehom završava odbranom doktorske teze 2016. godine u oblasti finansijskog menadžmenta.

Kroz godine studija radila je kao saradnik na Ekonomskom fakultetu i bila višestruko nagrađivani student i nosilac mnogih priznanja i nagrada, od kojih se ističe da je dva puta bila nosilac „Summa cum laude“ (diplomski i postdiplomski studij završen sa najvećim priznanjem).

Svoju profesionalnu karijeru započinje u konsultantskoj kući na poslovima praćenja propisa, predavanja i konsultacija, koji regulišu oblasti računovodstva, revizije, finansija, poreza, kontrolinga i radnih odnosa i sl. Nakon toga nastavlja sa radom u telekom sektoru na poslovima finansijskog kontrolinga i troškovnog računovodstva.

Tokom svoje poslovne karijere završila je niz stručnih i specijalističkih seminara, te postala ovlašteni eksterni i interni revizor za oblast privredu, finansijske institucije, informacione tehnologije i budžet, certificirani računovođa, sudski vještak,  ekspert iz oblasti nekretnina i konsultant sa višegodišnjim radnim i predavačkim iskustvom.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar

Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo

Vrijeme: 22. oktobar, 10-16h

 

CIJENA SEMINARA

Kotizacija za učešće na seminaru Upravljanje, procjena i praćenje ekonomske isplativosti ulaganja iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 11. oktobara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

 

Cijena uključuje:

✓ Učešće na seminaru

✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi

✓ Materijal za pisanje

✓ Potvrdu o učešću na seminaru

✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave