Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

SFERA 2017: Očekuje se više od 400 privrednika i preduzetnika iz regije

21.03.2017. 14:03 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna naučno - stručna konferencija pod nazivom "Sfera 2017: Tehnologije betona" počinje u četvrtak 23. marta u tehnološkom parku Intera i trajat će dva dana. Konferenciju organizuje kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu. Konferencija će početi u 10 i 30, a bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata. Konstruktivni sistem objekta, kao i materijalizacija istog je jedna od najbitnijih osobina svakog objekta, te korištenja istog. Proizvodnja, transport, ugradnja, te njega betona kao i materijala za završnu obradu betona su od ključnog značaja za budući identitet objekta u prostoru, stabilnost, kao i njegovo redovno održavanje. Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja u cilju poboljšanja ugodnosti  korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema.

Na konferenciji će se iznijeti regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentirati dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispitati naučna i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj diskusije jeste razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se prezentuju naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Osim predavanja, interaktivnih dijaloga, te predstavljanja učesnika i zbornika radova, konferencija će također biti i izložbenog karaktera naših sponzora i partnera. Na konferenciji će učestvovati  više od dvadeset kompanija s izložbenim dijelom i okupit će više od četiri stotine učesnika iz cijele regije. Konferenciju će otvoriti gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić, a konferenciji će prisustvovati i ministar unutrašnjih poslova HN kantona, Slađan Bevanda, dok će se ministrica obrazovanja i nauke FBiH, Elvira Dilberović obratiti svim prisutnima.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave