Smijenjen direktor Sarajevske berze

18.06.2012. 08:58 / Izvor: eKapija.ba
Smijenjen direktor Sarajevske berze

Dugogodišnji direktor Sarajevske berze (SASE) Zlatan Dedić razriješen je dužnosti, objavio je portal Indikator.ba.

Za vršioca dužnosti direktora ove institucije Nadzorni odbor je imenovao Tarika Kurbegovića.

Nezvanično, između brokerskih kuća, članica SASE i direktora Dedića došlo je do razmimoilaženja u vezi sa raspodjelom dobiti, odnosno podjelom dividende dioničarima.

Brokerske kuće insistirale su da Sarajevska berza podijeli akumuliranu dobit iz ranijih godina kao rezultat pretplaćenog poreza, ali i dioničke premije koja je proizašla iz činjenice da su turske institucije kapitala prilikom ulaska u vlasništvo SASE platile veću cijenu po dionici od nominalne vrijednosti dionica Berze.

Dedić je smatrao da nema mogućnosti za isplatu nego da ova sredstva treba da ostanu kao rezerve društva. U brokerskim kućama, međutim, smatraju da zakonske prepreke ne postoje, pogotovo nakon usvajanja posljednjih izmjena Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Nakon što je 13 od 15 brokerskih kuća potpisalo peticiju, NO Sarajevske berze donio je odluku o razrješenju Dedića, koji od petka više nije na čelu ove institucije. Dedić je na čelu Sarajevske berze od 2005. godine i ovom smjenom prekinut mu je drugi četvorogodišnji mandat koji je u regularnim okolnostima trebalo da traje do 2013. godine.

Tarik Kurbegović, koji će od ponedjeljka kao vršilac dužnosti direktora preuzeti rukovođenje Sarajevskom berzom, bio je direktor i vlasnik brokerske kuće "ICM Capital" koja je izgubila dozvolu za rad Komisije za vrijednosne papire, te je ugašena nakon afere sa "Balkan Broker Groupom" iz Tuzle, koji se pojavljivao kao filijala ICM-a u nedozvoljenim poslovima prometovanja vrijednosnim papirima. Kurbegović je svojevremeno figurirao i kao kandidat za člana Komisije za vrijednosne papire FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave