Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Srđan Praštalo, direktor DUF Aktiva invest: Akcionari oštećeni za stotine miliona maraka

30.01.2010. 13:36 / Izvor: Nezavisne novine

Građani RS koji su akcionari zatvorenih investicionih fondova oštećeni su za više stotina miliona maraka zbog primjene neustavnog pravilnika Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS.

Utvrdio je to juče Srđan Praštalo, direktor Društva za upravljenje investicionim fondovima "Aktiva invest" iz Banjaluke, ističući da će na sjednicama skupština dva fonda kojima upravljaju predložiti pokretanje tužbe protiv KHOV za nadoknadu štete akcionarima fondova.

Ustavni sud RS nedavno je proglasio neustavnom jednu odredbu Pravilnika KHOV koja se ticala primijenjene metodologije obračuna vrijednosti imovine zatvorenih investicionih fondova na osnovu koje su i društava sebi obračunavala proviziju za upravljanje. Praštalo tvrdi da je ta odredba bila ključna za "obezvređenje imovine fondova" nakon usvajanja Pravilnika u novembru 2007. godine. To je, navodi on, uticalo na "drastičan pad cijene akcija fondova, povlačenje investitora i sunovrat indeksa na Banjalučkoj berzi". Direktor "Aktiva investa" pozvao je nadležne odbore Narodne skupštine RS da ispitaju rad i pokrenu odgovornost predsjednika i članova KHOV koji su glasali za sporni pravilnik.

Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV, nije želio komentarisati optužbe Praštala, ali je istakao da situacija nakon odluke Ustavnog suda "nije toliko komplikovana i drastična kako se želi predstaviti u javnosti".

"Primjetna je određena tendencioznost u davanju kvalifikacija za težinu odluke Ustavnog suda. U suštini nema drastičnih promjena, ali će se sigurno otvoriti pitanje daljeg funkcionisanja investicionih fondova i vezanosti provizije društava za kvalitet upravljanja", kazao je Jandrić.

On je potvrdio da bi se u slučaju ukidanja neustavne odredbe Pravilnika povećala provizija društava za upravljanje fondovima čiju su visinu proteklih godina kritikovali berzanski stručnjaci. Praštalo je, takođe, ocijenio da su provizije društava prije 2007. godine bile velike.

U Savezu udruženja malih akcionara RS ocjenjuju da su za pad vrijednosti akcija fondova proteklih godina ključni krivac društva za upravljanje fondovima, a zatim regulator i svjetska ekonomska kriza.

"Društva snose najveću odgovornost, iako se ni tu situacija ne može generalizovati. Međutim, činjenica je da fondovima upravljaju pojedinci sa nekoliko procenata akcija, iako su građani većinski akcionari, što je potrebno promijeniti", kazao je Ognjen Jugović, sekretar Saveza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave