Stručni seminar iz sektora restauracije, konzervacije i rekonstrukcije

08.11.2021. 11:20 / Izvor: Akta.ba
Seminar

Stručni seminar iz sektora restauracije, konzervacije i obnove oštećenih građevina uz prisustvo italijanskih firmi iz sektora.

Italijanski institut za vanjsku trgovinu - ICE Agencija Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini i italijanskim sektorskim udruženjima: ASSORESTAURO (Udruženje za arhitektonsko, umjetničko i urbano restauriranje), ANCE (Udruženje građevinskih firmi) i OICE (Udruženje inženjerskih, projektantskih i konsultantskih firmi) organizira 11. novembra 2021. godine stručni seminar iz sektora restauracije, konzervacije i obnove oštećenih građevina uz prisustvo italijanskih firmi iz sektora.

Cilj ove inicijative je upoznavanje italijanskih firmi sa projektima i poslovnim prilikama u restauratorskom i konzervatorskom te građevinskom sektoru (obnova oštećenih građevina), te istovremeno, predstaviti bosanskohercegovačkim firmama i institucijama italijanski “know-how”, tehnologije i proizvode, stvarajući pretpostavke i temelje za razvoj budućih poslovnih odnosa i saradnje.

Povezanost naših dvaju zemalja je tradicionalno i prirodno uvjetovana, kako  geografskom blizinom tako i kulturnom prepoznatljivošću te ekonomskom usmjerenošću i saradnjom. Italija je tokom posljednjih 5 godina zadržala svoju poziciju drugog najvećeg trgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, a proizvod "Made in Italy" i italijanski "know-how"; posebno u području tehnologije, inovacija i dizajna, davno su prepoznati i cijenjeni kod bosanskohercegovačkih kupca ili korisnika. 

Seminar će otvoriti dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić i Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Marco Di Ruzza, a učesnicima će se pozdravnim govorom obratiti i gospođa Sandra Di Carlo, direktorica Italijanskog instituta za vanjsku trgovinu (ITA Agencija) u Sarajevu te predstavnici italijanskih sektorskih udruženja, koji će u svojim izlaganjima predstaviti neposredna iskustva u restauraciji objekata italijanske kulturne baštine i obnove oštećenih građevina.

Ovaj seminar je bilo moguće ostvariti zahvaljujući izvrsnoj saradnji između italijanskih diplomatskih tijela u Bosni i Hercegovini i domaćih relevantnih institucija. Program inicijative uključuje prezentacije BiH stručnjaka iz područja restauracije, konzervacije i obnove građevina te izlaganja o konkretnim poslovnim prilikama i mogućnostima za italijanske i bosanskohercegovačke firme.

Seminar će se održati u gradskoj “Vijećnici“, ul. Obala Kulina Bana, u Sarajevu uz besplatno učešće prijavljenih sudionika.

Više informacija o registraciji je dostupno upitom na sarajevo@ice.it

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave